søndag 19. juli 2009

Noen roser og litt til...

Dette er en tøff liten dame. Klaserose"Maria Mathilda" med opphav Lens, Belgia, 1980. I Damms roseleksikon står den oppført med herdighet H2 - H3, men det har ikke denne damen hørt om engang. Nydelige blomster som er svakt rosa med det samme knoppen åpner seg, så blir den helt hvit. Den tåler regn godt og den remonterer veldig godt. Den har også duft. Her har den ikke hatt helt ideelle vokseforhold for den har nesten blitt kvalt av en staude og en peon. I vår trodde jeg den hadde tatt kvelden for det var bare noen tørre kvister over jorda. Men neida, damen har trosset både vinter og vokseforhold og nå har hun kommet med to greiner full av knopper som har begynt å åpne seg. Rosen må nok flyttes til en bedre og mer egnet vokseplass til våren. Trenger jeg si at jeg er veldig glad i denne lille damen?

Dette er "Bremer Stadtmusikanten", en skikkelig marsipanrose. Dette er en Kordesrose. En rose som har vist seg å være både herdig og regntålig. Den har ikke noe duft, men det blir oppveid av de nydelige blomstene.

Her er et litt dårlig bilde av "Burgund 81" som hviler seg mot Lillium regale. Denne rosen har jeg hatt noen år. Den vil liksom aldri vokse seg hverken stor eller frodig og den er plaget med svartflekk på blada når det lir på sommeren. Men jeg har ikke lyst å gi den opp heller, for den kommer igjen med noen få greiner år etter år. Og så har den en alldeles nydelig blomst, stor og mørkerød. Så den blir tilgitt at den er litt vanskelig av seg.


Nok en Kordesrose, "Gebrüder Grimm". Fargen på bildet er litt feil, den er litt mørkere i orangefargen. En veldig herdig og sunn rose som ikke har hatt hverken svartflekk eller annen sykdom. Blomstervillig med god remontering.

Dette er en klaserose "Sahara" som jeg plantet i fjor sommer så jeg har ikke så mye erfaring med den enda. Da jeg skulle sette den ned i bedet var den eneste ledige plassen mellom to "Morden Centennial" noe som skulle borge for et skikkelig fargekrasj. Men den er nydelig sammen med de to rosene for "Sahara" har et rosa skjær i blomsten i tillegg til en varm gul farge så rosene utfyller hverandre veldig fint. Herdighet er oppgitt til H2 -H3, men den ser ut til å tåle mer enn det.
-
Ellers så har jeg fått ryddet litt i beda, ja noen steder ser det nesten ut som jeg har tatt høstsjauen. Jeg har klippet ned avblomstra stauder og sommerblomster. Har satt ned nye planter i noen tomrom så det ikke skal se helt tomt ut.
Nå i kveld har regnet og skodda kommet, og i morgen skulle det bli skikkelig med nedbør iflg værmeldinga på NRK i kveld.
Vi får bare ta været som det kommer, vi kan ikke gjøre noe med det likevel.....


3 kommentarer:

Elin sa...

Så mange vakre roser du har , Elsa.
Mine har også begynt å blomstre, men noen er så som så....har nok ikke fått det riktige stellet i år, desverre. Men jeg har 3 nye Karen Blixen som snart vil folde seg ut. Håper kneet ditt er bedre...slett ikke kjekt når en skal sitte så mye på huk nedi bedda det , nei !
Ha en fin uke !

Mia sa...

Fine roser, så fint med informasjonen. Jeg bor i sone 4 så det er vel bare å glømme.Gebrüder Grimm, den må jeg finne mer ut av, jeg har sån lyst på oransje roser. Har fått "smaken" for dem, tror jeg. Men, så fin regal lilja, mine kommer ikke iår, så trist..Jeg som synes de er så vakre.

orchis sa...

Forstår godt at du er glad i 'Maria Mathilda'. Vakker, myk farge. 'Gebrüder Grimm' ligner veldig på en navnløs som jeg har. Oransje roser er vakre. Særlig i morgen- og kveldslys. De gløder!