mandag 6. juli 2009

Alt for turistene 1

For å få et avbrekk fra verandalivet tok vi søndagen til biltur i distriktet. Vi startet turen ute ved havgapet og returnerte via Valldalen og Trollstigen. Kjente turistmål som jeg ikke skal skrive så mye om.
Veien over Trollstigen fra Åndalsnes til Valldalen er oppgradert til Nasjonal Turistvei, og med det følger det en storstilt utbygging av rasteplasser og utsiktspunkt.
Et stykke opp i Valldalen ligger Gudbrandsjuvet. Der har det de tre siste årene blitt bygget skikkelige utsiktsplattformer rundt og over selve juvet. Så nå kan en uten fare for å ramle nedi få se hvilke krefter som er i sving, særlig når det er skikkelig stor vannføring i elva.
Det kan være ganske spektakulært å stå ute på plattformene over juvet når det er full vannføring i elva, særlig tidlig på sommeren når det er snøsmelting i fjella. Da kan en kjenne hvordan det rister under føttene.

Utsiktsplattformene var ferdig bygget for to år siden og da var vi en tur for å se. Så i går da vi kom dit fikk jeg realt hakeslepp da jeg fikk se denne konstruksjonen. Det er gangbro som slynger seg fra parkeringsplassen og ned til utsiktsplattformene over juvet. Jeg har aldri i mine levedager - og det begynner å bli noen - sett så mye rustent jern. Gangbroa ble bygget i fjor, mulig arkitekten har skjelet til "fugleredestadion" som kineserne bygget til OL.
Det er helt flott at det er laget en gangbro så rullestolbrukere også skal få adgang til å se juvet på nært hold, men det måtte da gå an å lage noe som kunne være mer diskret i terrenget. Bildet viser ikke hele gangbroa.
Jeg kan ikke med min beste vilje si at dette er pent.
Mottoet til arkitekten er nok Alt for turistene.

Alle bildene er klikkbare.


2 kommentarer:

anne - moseplassen sa...

*ler* joda, jeg kan skjønne hva du mener, men jeg tror nok at jeg når jeg en dag kommer meg over fjella igjenn kommer til å synes det er fint det annlegget. men så er jeg jo både arkitekt og rustelsker og fan av kontoret som har tegnet det *ler*

Elsa sa...

Oj, tråkket jeg litt utpå her:-))
Kritikken min går bare på gangbrua, den er enda mer dominerende enn det som kommer fram på bildet. Særlig når en står nede ved juvet og ser den mot parkeringsplassen.Da blir det i overkant litt for mye.
Resten av anlegget der det er en blanding av rust,glass og betong er kjempeflott.