søndag 1. mars 2009

Mars - ThorsmånedKalenderbladet er snudd over til mars. I den gamle norske kalenderen fikk måneden navn etter guden Tor. Nå ville folk se de første vårtegn - derfor ble måneden også kalt vårmåned i sydligere trakter.

Om meget tåke det i Thorsmåned blir,

inn i et tåkeår vi oss begir.

Så meget dugg det i Thorsmåned faller,

så meget rimfrost etter påsken det kaller

og så meget tåke til høsten vi får.

Thorsmåned dette for årsværet rår.

1. mars kalles for Skjeggdagen og er til minne om den hellige Albinus som hadde som nådegave å helbrede blinde.

Primstavmerke: hode med hår og skjegg.

Dagens Værtegn: Var det såpass solskinn at det dryppet en dråpe fra kirketaket, ble det tidlig vår, sa de i Slidre.

( Kilde: "Hva dagene vet")

--

Ja tenk så har vi begynt på mars - måneden da vi forventer at våren skal overta for vinteren. Nå skal vi riste oss ut av vinterdvalen og bare se framover mot vår og sommer. Sola er kommet høyt på himmelen og varmer godt de stundene den er framme, og naturen begynner å forberede seg til vår og sommer. Ikke minst kan vi se og høre det på fuglene. Trekkfuglene begynner så smått å komme tilbake og fuglesangen blir mer intens og høylytt.

Entusiastiske hagegale har allerede startet hagesesongen. Det har nok ikke minst posten fått merke. Hundrevis av frøpakker fra fjern og nær detter i postkassene over det ganske land etter intense studier av frøkataloger på nett og i papirutgave.

Såjord og såpotter finnes fram og potter med frø settes til spiring på de merkeligste steder, oppå skap, under skap, i vindukarmer og på badegulv. Det speides etter små spirer, og gleden står i taket når de små grønne titter opp av jorda. Frustrasjonen er like stor når spiringen lar vente på seg eller uteblir.

Og etterhvert som frøplantene vokser til starter priklingen, og problemer med plass vokser etterhvert som antallet potter med planter vokser.

Der hvor det er blitt snøfritt kan vi så smått begynne med rydding ute i hagen. Det er alltid like spennende hvert år, hva ser ut til å ha strøket med i vinter og hva har overlevd?

Men selv om mars regnes som vårmåned, ihvertfall her i vest, så kan den også ha overraskelser i vente. Den kan sende snøfall og kulde, men den kan også ha milde soldager hvor vi skikkelig kan kjenne at nå kommer VÅREN snart.

Jeg hilser mars velkommen med dagens bilde av hvite liljetulipaner som har blomstret i hagen i to år. Spent på om de dukker opp igjen i år.

Et nytt bekjentskap på fuglemateren utenfor vinduet idag var kjernebiter. Flere stykker satt i bjerka rett utenfor stuevinduet og våget seg ned på materen etter tur. Det er første gang jeg har sett denne fuglen i hagen her. En flott fugl, men akk så sky

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mars er en sikker vårmåned her også og selv om det kan komme snø og litt kulde, er det liten fare for at slikt vær skal være langvarig.

Og det flotte tulipanbildet minner om hva vi har i vente. :D

Randines hageblogg sa...

Flott innlegg Elsa, du er så rask at jeg rekker ikke å legge inn kommentar på forrige innlegg før det neste kommer.
Mars er en bedre måned enn februar, våren nærmer seg med stormskritt...

Flotte tulipanbilder i begge innleggene.

Ønsker deg en fin marsmåned!