tirsdag 17. mars 2009

Balldag i heimen

I dag er det en guffen og sur dag ute. Det har vært både regnbyger og haglbyger, og i dag tidlig var det faktisk hvitt på marka. Ikke så mye, og det som kom er borte nå.
Og hva passer bedre å ha til middag på en sånn dag enn potetball med tilbehør av salta fårekjøtt, kålrot, gulrot og stekt bacon.
Nå står ballgryta og godgjør seg på komfyren. Og om en liten stund kommer tre ballsultne etterkommere på middag.
Og det som ikke er blitt gjort før middag i dag, ja det blir garantert ikke gjort etter middag. For etter en ballmiddag er det bare å flate ut og slappe av:-)
-
Dagen i dag kalles for Gjertrudsdagen og er til minne om den hellige Gjertrud. Legenden forteller om henne at hun hjalp de dødes sjeler den første natten på reisen til skjærsilden. Hun tok seg av de fattige. Hun kunne beskytte mot rotter.
Gjertrud ble de reisendes skytshelgen.
Storm og uvær ville gjerne herske på denne dag. Man satte dagen i forbindelse med gjertrudsfuglen, hvis skrik varslet uvær.
(Kilde: "Hva dagene vet")

Og alle har vi vel hørt eventyret om hvordan bakstekona Gjertrud ble skapt om til en fugl av Vårherre da hun ikke hadde råd til å gi Vårherre og St.Peter et stykke brød.
Svartspett som denne fuglen kalles hakker og pikker støtt i trærne etter mat, og piper mot regnvær, for hun er alltid tørst.
-
På plantefronten er det noen rolige dager. Holder litt igjen med å så de siste sortene med frø.
I drivhuset vokser det som bare det. Noen sorter må snart toppes. Cannaene skyter nye skudd og ser ut til å ha kommet i siget, Acanthus mollis, som jeg har overvintret i potte inne, har begynt å få store blad. Kanskje jeg kan håpe på blomster til sommeren.
Lavatera arborea som jeg overvintret ser ikke ut som den vil komme med nye skudd. Jeg gjorde sikkert noe dumt da jeg klippet den kraftig ned i høst. Den skulle bare fått beholdt bladverket til det visnet av seg selv.
Heldigvis har jeg sådd den på nytt og har nå to småplanter som er kommet i god vekst.
Melianthus major og Geranium maderense må snart pottes om og deles, det får jeg ta en dag det er vær og temperatur til å holde på ute. Hvor jeg skal sette de etter ompotting og deling får jeg bare ta etter hvert. Plassproblemer?? Neida......;-)

9 kommentarer:

Elisa sa...

Forrige veke var me på ballmiddag hos svigers på mandagen og hos mine foreldre på søndagen, det kallar eg bra uttelling på ei veke! Svigerfamilien er frå Sunnmøre så der kallar dei det ball, hos oss heiter det kompe. Men like godt er det på begge språk!

Berit sa...

Hørtes godt ut!
Ellers trodde jeg det var torsdag som var balldagen på dine kanter?

Randines hageblogg sa...

Komler som de heter på våre kanter høres godt ut, skikkelig mat til å flate ut etter.
Været lenger sør har vært bedre men kald vind.
Plassmangel i mars???

Ellen Walnum sa...

Og her i sør heter det kompe. Og også her flater man ut etterpå, selv om vi ikke har så mye spennende tilbehør til som dere har.

Torill sa...

Her er det balldag torsdag. Men i ett slikt dritvær som vi har hatt i dag,forstår jeg godt at det ble balldag i dag!! Her ble det ei kraftig kjøttsuppe i dag. (Eller brennsnut som vi sier her)

Anonym sa...

Jeg er også vant til at torsdag er kompedag og jeg forsøker å følge tradisjonen selv, i alle fall i vintermånedene. Bedre middag finnes ikke syns jeg. :) Men jeg foretrekker den asketiske varianten her i Listerregionen; kompe og smør, til nød sukker, ikke mer tilbehør. :D

Anonym sa...

Så koselig å se så mange har vært innom bloggen.

Jeg bryter nok med tradisjonen når det gjelder balldag, det er torsdag som er den store balldagen i fylket:-)
Men den smaker like godt uansett dag den blir servert på;-)
Og potetball/komle/komla/klubb/kompe er nok en matrett som er typisk for kysten fra Trøndelag til Sørlandet. Ikke noe de bruker øst for vannskillet, eller tar jeg feil her?

Og ja Randine, jeg får plassmangel i mars når jeg må potte om de store overvintringsplantene. De tar opp mye plass i drivhuset hvis jeg må sette de dit:-)

RandiF sa...

Lavateraen min som ble monsterstor i fjor, måtte jeg også klippe (les: sage..) ned nå i vinter, da den la seg mer og mer over. Håper jo på nye skudd på den, men ingen tegn til det så langt. Men jeg vet jo at den ikke er særlig herdig, så jeg har sådd nye frø i år. Problemet er bare at de ikke vil spire.... :-(

Berit sa...

Ja, der tar du faktisk feil, Elsa. Klubb, heter det på hedmarken. (Vi sa raspeball, men ettersom mor mi har røtter i Fjaler og Vesterålen vet jeg ikke helt hvor det navnet kommer fra.) Skikkelig husmannskost herover også, men jeg tror ikke det er så mye i bruk lenger. Alf Prøysen skrev endatil ei novelle om hvordan arbeidsfolka på en gard lurte kokka til å lage stadig mindre porsjoner klubb til dugurds, til hun til slutt fikk for lite og måtte sette fram kjøttmat til dem. (Fornøyelig historie, småstubbene til Prøysen er et studium verdt.)