lørdag 7. mars 2009

Kråkedagen varsler våren

Det ser ut til at vi skal få nok en flott og vårlig dag ute. Ikke et vindpust og selv om det er overskyet ser det ut som det skal sprekke opp. Sola skinner gjennom skyene og temperaturen er på rask vei oppover.

Dagen i dag kalles for Kråkedagen og den er til minne om Perpetua og hennes trellkvinne som het Felicitas.

I Sverige kalles dagen Perpetua-dagen, og denne dagen tok man varsler fra kråka over hele Norden: Flakset kråka voldsomt med vingene, jublet bonden - for nå skulle det bli mye poteter, kål og andre grønsaker til høsten. På kråkedagen skal kråka hoppe på skaren.

Om denne dagen viser seg grønn, blir våren tidlig og "den blir skjønn".

Primstavmerker: vevspole, kvinneben, strømpe.

( Kilde: "Hva dagene vet")

Da får vi vel ut og jakte på kråker i dag for å se og høre hvordan de oppfører seg.

Det var mye rart folk trodde på i gamle dager. De fulgte med i naturen og tydet tegn på hvordan vær og vind ville bli. Dette var noe som hadde gått i generasjoner, de gamle lærte opp de yngre. Nå er denne lærdommen gått i glemmeboka. Med dagens moderne teknologi blir gamle værtegn og varsler bare noe vi synes er en kuriositet og ler litt av. Jeg synes det er moro og interessant å lese om tro og overtro,merkedager, vær og værvarsler. Det er en del av vår gamle folketro, og med alle dagens mer eller mindre innviklete "duppeditter" av alt mulig - hvorfor ikke ta vare på noe av det enkle også?

Nå skal jeg ta meg en kaffekopp ute på verandaen, så skal jeg sette(kjøkkenmaskina gjør det tyngste jobben) deig til brød. Plantebarna må få sitt stell og tilsyn også.

Ha en strålende lørdag alle hagevenner som stikker innom bloggen. Jeg blir så glad for alle besøk:-)

Senere: Nå er brøda kommet i ovnen. Da skal jeg kose meg med nystekt grovbrødskalk med brunost på senere, nam-nam.

Ute er det blå himmel og sol, men desverre har det begynt å blåse en kald østavind. Temperaturen er 8,5°C.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg er helt enig med deg; er veldig fascinert av gamle merkedager og de kunnskaper som værtegn skulle gi oss. Det er viktig at slikt fortsatt blir videreformidlet. Jeg leser selv i "Hva dagene vet" hver eneste dag. :D

Randines hageblogg sa...

Selv om det ikke er så vårlig i dag, er det mange kråker som flakser og hopper rundt...
Nyt den vakre vårdagene på verandaen og ha en fortsatt fin helg!

hajal. sa...

Då er det sannelig grunn til å juble her idag for då eg tidlegare idag var ute med saks og sag var det eit kråkepar som nesten misste kontrollen i lufta pga. sterke vindkast. Temperaturen er ok (5-6 grader) men ein gjennomtrengande vind fører til at det kjennest ut som reinaste vinterdagen. Eg måtte til slutt gje meg med skjærina pga. kalde fingrar som ikkje klarte meir.

Ei god helg til dåkke. :)

Vivishagerom sa...

Tror kråka på Lillehammer har holdt seg i ro i dag. Snø og blåst er ikke det beste været å hoppe på skara'n. Tror egentlig ikke at det er skara heller.
Men en artig merkedag.

krepsemor sa...

Da blir det en grønn og skjønn vår her på nordvestlandet! Koselig blogg du har, forresten, Elsa. Jeg er ofte innom og leser.

RandiF sa...

Artig med disse gamle merkene. Jeg fikk en primstav i arv etter min far nå i helga, han hadde fått den i gave og det er ikke en gammel sak, men en kopi. Heldigvis fulgte det med forklaring, så jeg tenkte å henge den i stua og etter hvert sette meg inn i forklaringen. Kjekt å ha... :-)

Atle Grimsby sa...

Kjekt å så at det er flere som blogger Kråkedagen den 7. mars. Sjøl har eg har en årlig markering av Kråkedagen på Utsira. Se kråkedag-label i min blogg: http://atgrims.blogspot.com/search/label/kr%C3%A5kedag

Mange tror kråkedagen er den 12. mars 'kråketing-dagen' gregorsmesse og sjekker ikke flaksinga til kråkevingene den 7 mars :-)