fredag 29. juli 2011

Olsok - en spesiell olsokdag....


Cobaea scandens "Alba" er en nydelig slyngplante.
.
Cobaea er flotte slyngplanter som det er vel verdt å ha i hagen. De kan være utrolig plasskrevende, for de vokser i en rasende fart. Naboplanten til planten på bildet vokste flere meter opp i en bjørk og slynget seg lystig i grenene på treet.
Jeg har brukt å plante blå og hvite Cobaea sammen.
.
Været i dag er som det har vært det meste av sommeren. Skodda lå tjukk ned på tretoppene i dag tidlig, og det er rått og grått. Nå ser det ut som det kan lysne litt, kanskje er det et ørlite håp om at sola kan bryte gjennom. Vel, jeg tror det ikke før jeg får se det.
I dag er vi kommet til Olsok, og dagen og kvelden skal vi feire i ro hjemme med rømmegrøt og spekemat. Kvelden blir nok tilbrakt foran Tv'n i selskap med Diamond League og Poirot.
.
Olsok er som alle vet til minne om kong Olav som falt på Stiklestad i år 1030.
Og i gamle dager var dette en merkedag for høst og vinter.

¤ Slik været er i dag vil det hovedsakelig være fram til vinternettene(14. okt.)
Ja holder dette stikk får vi ikke se blå himmel på mange måneder her i fjorden:)

¤Fullmåne i dag - meget streng vinter.
Nei det er heldigvis ikke fullmåne, det er nymåne i morgen. Så da blir det vel en våt og mild vinter da. Ja, det gjenstår å se:)

¤Skinner solen så mye idag at man rekker å sale en hest, ja da blir det et godt år.
Nå har ikke jeg hest, og ikke kan jeg å sale en hest heller så dette får noen andre prøve:))
.
I eldre tid var olsok en viktig folkelig festdag. Folk tok på seg finstasen og spiste olsokgrøt av nytt korn. Og på olsokaften ble det brent bål.
Olsokfeiring har vi rundt omkring i våre dager også, men kanskje ikke i så høytidelige former som i eldre tider.
.
Denne olsok blir nok en helt spesiell dag med flagg på halv stang over hele landet. En uke har gått siden den forferdelige fredagen i Oslo og på Utøya.
Tragedien som tok så mange liv på en så unødvendig og uverdig måte, og brakte sorg og vonde dager for så mange familier og venner. De har mange tunge dager foran seg i tiden som kommer.
Hverdagen kommer for oss alle, men kanskje en hverdag med mer ettertanke og omtanke for hverandre. La oss håpe....

1 kommentar:

hildeg sa...

Rikelig tid til å sale en hest i dag, så vi får håpe på et godt år. Jeg har akkurat vært ute og tatt inn flagget - litt tidlig kanskje, men, det var jo nå jeg var ute. En spesiell dag, det skal være visst og sikkert.