lørdag 17. januar 2009

Verdens eldste oliventre
Bilde av det som sies å være verdens eldste oliventre. det er over tre tusen år gammelt. Omkretsen er ca 12,5 meter og diameteren er 4,6 meter. Treet står i Ano Vouves.
Til hver olympiade blir en gren av treet gitt til OL-komiteen i arrangørbyen. Sist til OL i Beijing. Når greina kuttes av treet blir det arrangert en fest i landsbyen, og så blir greina fraktet med politieskorte til nærmeste havneby for så å bli fraktet sjøveien til arrangørbyen eller nærmeste havneby.
Oliventreet er et symbol for fred. Derfor har FN-flagget to olivengreiner rundt en jordklode.
Det finnes også en vakker legende om hvordan oliventreet ble skapt da Zevs var herre i gudeverdenen.
Zevs satt og undret seg over hvordan menneskene kunne være så ondskapsfulle mot hverandre. Han bestemte seg for å oppsøke menneskene på jorda og skapte seg om til en gammel og fattig mann. Ingen han møtte ville gi han hverken mat eller husly. Sent på kvelden kom han til et fattig gammelt ektepar. De lot han få av den beste maten de hadde og han fikk ligge i deres seng. Dagen etter viste Zevs dem hvem han virkelig var og de skulle få oppfyllt ett ønske. De hadde bare hverandre og deres ønske var at når den ene døde, skulle også den andre få dø. Da tiden kom at den ene av de ble syk og lå på sitt dødsleie, bestemte Zevs seg for å oppfylle ønsket deres. Han skapte de om til et oliventre hvor to stammer slynger seg om hverandre som en kan se på bildet av stammen på det gamle oliventreet ovenfor.
(Dette er en kortversjon av legenden).

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det treet skulle jeg gjerne ha sett! Mine oliventrær blir bare tenåringer sammenlignet med dette. Vakker legende! Takk for at du delte den, Elsa.
Hilsen orchis

Marit sa...

Flott legende! Jeg liker godt sånne mytologiske fortellinger :-) Jeg har to selvsådde olivenfrøplanter i kjelleren som er ca. 15 cm. De er to år gamle, så de vokser ikke akkurat fort, nei.

Gry sa...

Utrolig flott tre, spesielt å få se noe slikt.

Linnemi sa...

Det er bare fantastisk at et tre kan bli så gammelt. Flott og informativt innlegg, Elsa. :)