mandag 23. januar 2012

23. januar og den store bybrannen..


Natt til 23.januar i 1904 brant det i Ålesund. Brannen startet i totiden på natta og spredte seg raskt. Da det hele var over hadde nær 850 hus gått med og over 10000 mennesker var blitt hjemløse. Mirakuløst nok var det bare ett dødsfall.
Hvert år samles bybrannentusiaster fra fjern og nær for å følge i brannens fotspor. Da blir små og store historier fra brannen gjenfortalt på stedene der historiene utspilte seg for over hundre år siden.
Disse byvandringene starter natta til 23.januar kl 02.15.
Byen ble etter hvert bygget opp igjen, og bykjernen ble bygget i tilnærmet jugendstil. Det tok ca tre år å utføre, og slik Ålesund ligger i dag må en nok si at det er en av Norges vakreste byer.

I frøsådden er det bare frøa av pelargonia og canna som spirer. Det er nok jeg som er litt utålmodig, det er ikke så mange dagene siden jeg fikk frøa i jorda.
I drivhuset står alle pelargoniaene og ser nokså betutta ut. De ble klippet godt og grundig ned før helga. Det var nesten synd å klippe vekk alle de fine blomstene, men det måtte til for plantene var blitt både lange og ranglete. Nå får de stå og komme seg av sjokket før jeg begynner å potte de om.

Været er praktfullt vintervær. Knall blå himmel uten en sky og temperaturen er -4,7°C.

5 kommentarer:

Randines hageblogg sa...

Kjekt med fin mandagsvær med strålende sol og blå himmel. Pellisene dine kommer seg nok over sjokket av å bli skalpert i januar...

Ønsker deg en fin uke!

Bestemor Drillo sa...

Ja jeg er enig med deg ! Ålesund er vakker!
Ha en flott uke!
Klem!

Marit sa...

Får håpe frøene spirer snart. En blir så utålmodig etter såing. Ha en fin uke!

stallnilsen sa...

Æ e ennu ikke begynt frø såinga, men kjenner nu at det begynner og krible i magen min, når æ leser rundt på bloggene dere alle som er begynt, men det e ennu litt fortidlig her hos mæ, må nok vente ennu noen uker, men æ glær mæ masse til at æ skal følge de små spirene ute i drivhuset hvær dag :)

Ha en fin kveld, hilsen Lisbeth <O)

orchis sa...

Aldri vært i Ålesund, men det ser ut som en flott by. Mener å huske at Linda Eide (Norsk Attraksjon) hadde et TV-innslag derfra - om et hus som overlevde brannen?

Lykke til videre med såing og spiring.