torsdag 1. april 2010

Jeg velger meg april...


"Jeg velger meg april
fordi den stormer, feier,
fordi den smiler,smelter,
fordi den evner eier,
fordi den krefter velter,
i den blir sommeren til. "

Dette sa salig Bjørnstjerne Bjørnson om april, årets fjerde måned. Måneden som i gamle dager også ble kalt "Vårmåned", "Gressmåned" eller "Fåremåned".
Det sies at torden i april ga fruktbart og godt år, og aprilsnø var fattigmanns gjødsel.

"Fåremåned kaller man meg,
og så og pløye lærer jeg deg.
Kopper jeg gjerne også lar sette,
at dette jeg kan bevare min sunnhet
etter dette".
(kilde: Hva dagene vet)

April har navnet etter det latinske ordet aperire som betyr å åpne seg eller klargjøre. Jorden åpner seg for solen og for kornet. Måneden er også assosiert med den greske kjærlighetsgudinnen Afrodite. I den gamle romerske kalender var april årets andre måned.
(Kilde: 5-års dagbok fra Orion)

Første april kalles for narrens dag. Den var også Judas Iskariots fødselsdag og ble av den grunn regnet for å være en ulykkesdag.
I dag gjelder det å passe seg så en ikke blir narret aprilnarr, så i dag er jeg veldig mistroisk til alt og alle:)
Nei da, en god aprilspøk krydrer opp det.
Været ute i dag er det en kan kalle vårlig. Overskyet, vindstille og temperaturen har steget til 7,0°C nå. Sola ser ut til å holde seg bak skydekket i dag. Langtidsvarslet på Yr.no ser nå veldig lovende ut for uka framover med temperatur helt opp til 13°C og med litt regn. Da blir det nok fart på snøsmeltinga så det blir mulig å få begynne å rydde ute.
Det er jo det vi alle ser fram mot i disse tider. Hager og bed skal ryddes og klargjøres til vi skal begynne å plante ut det vi har sådd gjennom vinteren. Et variert utvalg av små plantebarn passet og stelt med kjærlighet og omsorg fra frø til plante.
Og etter hvert som det begynner å spire i nyrydda bed går vi og titter spent etter hva som har klart seg gjennom vinteren. Og for hver liten plante som titter opp av jorda etter en lang og hard vinter kjenner vi lykkefølelsen strømme gjennom hjertet, det er som et gjensyn med gode og kjære venner.
Det er vel bare sånn det er å være hagegal, er det ikke?

Ha en riktig fin Skjærtorsdag alle hage- og bloggvenner.

Dagens bilde er Pulsatilla og er fra april 2009.

3 kommentarer:

IngunnBW sa...

Å jo, det er akkurat slik det er å være hagegal :) Jeg har vært en rundtur i haven, vasset gjennom råtten sne et stykke og har fått inspisert over alt. Det ser ut til at det meste har klart seg fint gjennom vinteren :) Men det er mye som er skjult under sneen enda. Til og med grenene på penselfuruen som var så kraftig bøyd under snemassene har rettet seg opp. April er den absolutt beste månenden i hele året!

Margrethes hus og hage sa...

Ja det er herlig at vi er kommet til april måned. Nå går det framover :) Før vi vet ordet av det er det duftende bed i hagen!
Vi går en fin tid i møte :)

Ønsker deg fortsatt fin påske. Hilsen Margrethe

josimo sa...

Enig,april gir meg lysten til atter engang og grave rundt i jorden og se hva som har overlevet den kalde møtke vinteren. Fuglene kvitrer lystig og nesetippen blir atter en gang varmet opp av spede solstråler.

April gir håp!