torsdag 1. oktober 2009

Ny måned - nye muligheter

Sommerfuglbusken har ikke helt gitt opp blomstringen enda.

I drivhuset blomstrer pelargonene. Planten til høyre i bildet er pasjonsplanten - dvs noe av den - som har tatt fullstendig av å vokse i sommer. Skal jeg få plass til den på planterommet må den klippes kraftig tilbake.

Potter med canna som venter på å få komme inn på vinterlagring. Har satt de under tak for å få tørket opp litt i pottene før jeg tar de inn. Nå har de begynt å knoppe også, men rekker nok ikke å blomstre nå desverre.

Melianthus major skal også inn på vinterlagring snart. Den får stå ute så lenge som mulig, blir det en frostnatt er det fort gjort å sette den inn i kjellergangen her.

Bedet med selvsådde pelargoner blomstrer flott nå. Disse får bare stå til frosten tar de. De er så lette å få til fra frø at jeg sår heller nye til våren.


Dette var et lite glimt fra dagens fotorunde. Heldigvis har det vært opphold mellom bygene i dag så jeg har fått tatt litt rydding ute. Ikke i beda, der er det for vått og surklete. Jeg har fått tømt verandakassene samt endel potter som bare stod der og så nitriste ut.

Har hatt en runde i drivhuset og fått vekk en hel del planter som ikke skulle overvintres. Stusset noen av pelargonene for lange skudd og visne blader og spraya med Decis for å ta knekken på noen lus. Har også satt inn i drivhuset noen kuldeskjære planter og ryddet litt der inne. Nå kan jeg ihvertfall sette på ovnen i tilfelle det blir for mange kalde grader nattestider. Jeg hadde tenkt å ha plantene ute i drivhuset så lenge som mulig utover høsten, i hvertfall så lenge som det er grader over null ute. Drivhuset må også få en skikkelig nedvask i høst, men det får vente til jeg har tømt det for planter.

Jeg har også ryddet nede på planterommet i dag. Hatt vekk rusk og rask som ikke ble hatt vekk i vår da jeg flyttet plantene ut i drivhuset og støvsuga både tak og gulv der nede. Det var endel spindelvev rundt omkring etter sommeren. Nå er det ryddig og pent til jeg skal flytte inn vintergjestene og begynne såinga. Selv om jeg har endel stauder stående i potter ute som jeg ikke vet hvor jeg skal plassere har jeg selvfølgelig dratt på meg frø av enda flere stauder. Jadda...

September gikk over i historien som en regnfull og trasig måned. Snøen har lagt seg langt nedover fjella. De som bor høyere opp over havet har nok våknet til hvite hager siste dagene. Leste i avisa at det var kommet 27-30 cm snø på Brude/Verma øverst i Romsdalen.
La oss bare håpe at det er et skremmeskudd fra Kong Vinter dette her og at vi kan få noen fine dager utover oktober selv om nattefrosten truer. Heller nattefrost enn mer regn sier jeg. Nå er det ikke mer enn en og en halv måned til sola gjemmer seg bak fjella her, så derfor hadde det vært godt med noen fine dager utover nå. Vinteren blir lang nok som den er.

8 kommentarer:

Margrethes hus og hage sa...

Her har det vært sol i dag, og det har vært så deilig å ha en lys og trivelig høstdag, selvom jeg har jobbet og vært innendørs.

Skulle gjerne hatt et drivhus, altså :) Det ser så koselig ut! Mine pelliser står ute enda, har ikke mer en et par, men vil gjerne at de overvintrer til neste år. Er spent på om kjelleren er god nok til slikt...
Sommerfuglbusker er koselige, og blomstrer lenge.

ønsker deg en fin fredag! Hilsen Margrethe

orchis sa...

Skal si de Cannaene dine har nådd en imponerende størrelse! Hvilken farge har blomstene? Bladverket ligner på en jeg har med oransje blomster. Flott kombinasjon.

Det er traurig når været slår seg vrangt så lenge. Håper værgudene blir i bedre humør snart.

Ønsker deg en vakker helg!

Berit sa...

Takker for rundturen!
Alle årstider har sin sjarm. Høsten kan være fin, det er bare så lite dagslystid igjen etter jobb og middag. Men nå blir det helg, og da skal jeg ut!

Mia sa...

Det er nokk bare å inse at vinteren er på vei, bor litt høyt jeg og. Min sommerfuglbusk har jeg ikke sett blomstre på en måned, håper nå bare at den overlever vinteren. Men, pelargonene gravde jeg ned i kjøkkenhagen og de er like fine idag fast det var frost i natt :)

krepsemor sa...

For noen staute cannaer du har. De må da være nærmere 2,5 meter høye! Har du sådd de selv? Jeg skal så canna til våren, tenkte jeg!
Som deg, håper jeg at oktober blir bedre enn september og august har vært :o( Makan til bløyte!!! I dag var her helt på grensen til å være frost!

Randines hageblogg sa...

Flotte bilder og kjekt å se hva som fortsatt blomstrer hos deg, spesielt i drivhuset.

Vi får håpe at oktober gir oss noen fine dager...

Ha en fin helg!

Elsa sa...

Hei, så koselig å se at dere har vært innom:-)

Cannaene ja, ja de har nå hatt nok vann i sommer opp i pottene. Det er både tørste og sultne planter. Jeg bruker å gi de litt benmel i jorda når jeg planter de opp på ettervinteren.
Fargen på blomstene er skarp aprikosfarget litt over mot orange,hm..
Krepsemor: Jeg har ikke sådd disse cannaplantene, det er faktisk knoller jeg kjøpte i Amsterdam da jeg var der for noen år siden og har klart å bevare siden.

Marit sa...

Det er litt av en jobb du har med så mange planter som skal inn i hus! Jeg er nettopp ferdig med det samme, og det var litt av en jobb. Men det er jo artig å ta plantene ut igjen på våren da!