søndag 14. april 2013

14.april og sommerdag...Ja, det er ikke sommer ute altså, selv om temperaturen i skrivende stund er på gode 13,5°C. Det kommer noen skikkelige byger med regn og vind innimellom. Så idag er det skikkelig innekosedag.

14. april  kalles sommerdag fordi vi nå begynner på sommerhalvåret. I eldre tider var nok dette en mye viktigere dag enn hva den er idag. Da ble dagen regnet som en halv helgedag, og det skulle spises sommergrøt, som var rømmegrøt.
Dagen i dag var også en viktig merkedag for året:
¤ Er det varmt idag. blir det en varm vår.
Så tett som  snøen faller idag, så tett vil fluer og klegg fly i sommervarmen.
Snør det idag, kan man vente snø ni ganger til.
Fryser vannet i natt, blir det uår.
(Kilde: Hva dagene vet)

Det er nok godt at dette bare er gammel overtro tenker jeg. Men det er moro å lese om disse gamle værtegna og tro og overtro, og om hva de forskjellige dagene ble kalt. Det er mye gammel kunnskap fra våre forfedre  som har gått tapt.  De hadde ikke alle de hjelpemiddel vi har i våre dager for  å  tilegne seg kunnskap om vær og vind, de måtte lese og tyde  tegn i naturen  for å vite hva været  ville bli.
Men værtegn eller ei, nå tror og håper vi at våren er kommet for alvor dere:)

3 kommentarer:

Unknown sa...

Jeg er optimistisk, selv om vi fikk en kraftig regnskur i ettermiddag. Nå er det så mildt at snøen forsvinner og jeg ser at himmelen allerede er lysere igjen. Og hvilken temperatur!
Deilig smak av vår...

Ønsker deg en fin uke!

stallnilsen sa...

Vi hadde sol og lettskya fint vær og 2 varmegr. igår, så håper det betyr at vi får en fin vår og sommer, men idag regner det her hos oss, og regnet er velkommen , så forsvinner snøen :)
Ha ei fin ny uke,

hilsen Lisbeth ;)

Randines hageblogg sa...

Kjekt at du deler gamle værtegn med oss. Her var det vind og rein i går, i dag er det meldt 12 grader.

Ha en fortsatt fin dag!