fredag 18. november 2011

I disse lavkarbotider...


...kan det være morsomt å vise fram dette heftet, Mor Norges Matbok. Et hefte på 32 sider spekket med informasjon og oppskrifter.
Heftet ble gitt ut av Statens Kostholdsnemd som et ledd i en aksjon for riktig kosthold under krisa, og ble sendt til samtlige husstander i landet.
Statens Kostholdsnemd ble satt ned av Forsyningsdepartementet i november 1939, og krisa det er snakk om er nok krigen.
Blandt annet står det: " Skriftets hovedoppgave er å stille opp en plan for et sunt kosthold som bedre enn nå nytter vårt lands egen produksjon av matvarer og frigjør oss mest mulig fra å innføre matvarer til landet."
Ti sider med forord avslutter med:" Et selvhjulpent folk er et sterkere folk. Krisa kan lære oss også å bli et sunnere folk."
Det er virkelig mye interessant lesning i disse ti sidene, og i tillegg mange gode oppskrifter på vanlig hverdagsmat som jeg kan kjenne igjen fra min oppvekst.
Og her anbefales det å bruke helmelk, fløte, smør, mye grønsaker og frukt som epler, plommer og pærer, bær og ja kort sagt det som fantes i landet.
Her forslag til matliste for en uke for de som bodde på landet, og samme for de som bodde i by og bynære strøk.
Noen sitater: "Sukker. Forbruket er satt lavere enn mange er vant til. For voksne svarer 40g omtrent til den rasjon som ble innført ved krigens begynnelse i 1939 (43 g daglig). Det vil ikke være lett for alle å spare opp sukker til sylting, safting m.v., og det vil derfor være rimelig å rekne med ekstrarasjon i frukt- og bærtida."
" Margarin og fett. Forbruket er satt lavere enn mange er vant til, da en også regner med at det skal brukes noe smør. En bør så vidt mulig bruke smør i stedet for margarin. Margarin og flesk kan gjensidig erstatte hverandre."
Ja, det er da nesten kjente toner dette for de som sverger til lavkarbomat.Min kjære gamle kokebok som har fulgt meg trofast gjennom livet fra jeg gikk husmorskolen i 1959. Den begynner å merke tidens tann, men så er den også velbrukt,


det ser en når en ser den i selskap med disse to mursteinene. Kan ikke si at disse to er like velbrukte, selv om de også har hjulpet meg med oppskrifter og gode råd siden jeg fikk de.
Oppskrifter og oppskriftbøker har vært et samleobjekt opp gjennom åra. Tre hyller på kjøkkenet er fulle av bøker, permer og hefter. Nå skal jeg snart ha en skikkelig gjennomgang av hva jeg har samlet sammen gjennom åra og skyfle ut det jeg ikke "vet jeg har ". Bestemte meg i dag da det kom et ras ned av en hylle da jeg lette etter dette heftet som jeg har skrevet om.

Nå er denne uka til ende også, været har skiftet fra flotte dager med sommertemperaturer til dager med rimfrost på busker og trær til våtere og regn i dag. Så lenge snøen og kulda holder seg unna kan jeg ta noen dager med regn. Bare tanken på sist vinter med den sprengkulda får humøret til å synke ned på knea.
Ha en fin helg alle som ser innom:)

6 kommentarer:

orchis sa...

Moro med slike gamle bøker og hefter. Selv har jeg en 1936-utgave av Henriette Schønberg Erkens kokebok. Lærerik og underholdende lesing.
God helg.

Randines hageblogg sa...

Kjekt med gamle kokebøker, jeg er så uheldig at jeg uforvarende kastet kokeboken fra folkeskolen.
Det var nok lavkarbo i gamle dager også selv om det ble spist mer poteter. Men jeg er glad vi har et bedre utvalg av frukt og grønnsaker enn i tidligere tider.

God helg til deg!

Turid sa...

Så artig å se disse gamle heftene, jeg er en samler av kokebøker, oppskrifter, ser matprogram, jobber som kokk gjør jeg og. Ja, ja, yrkesskade kan man kalle det Men lavkarbo går jeg ikke for.

Bestemor Drillo sa...

Så festelig det var å se hvor mye fett vi egentlig brukte før, men vi hadde jo ikke så mye annet ! Slike bøker er virkelig artige å ha for å se fra tidligere tider!
Klem fra meg!

Elisabeth sa...

Åee..koselige kokebøker. Jeg samler faktisk på kokebøker og har masse gamle bøker fra mamma, mormor og svigermor. Mye nyttig lærdom i disse ennå :)

Unknown sa...

Dette er jo mathistorie! Artig at du har tatt vare på dette.

Jeg hadde også huset fullt av kokebøker og oppskriftsbøker. Samle, samle, samle...

Før jeg flyttet i sommer tok jeg en skikkelig opprydding. Tok vare på de mest spesielle, som f.eks. min mors gamle Schønberg Erken.

Ha fortsatt en fin uke!