fredag 11. november 2011

11.11.11. Mortensdag

Her er et bilde tatt på denne dato i 2010. Da var det kaldt og tjukt med rim på busker og trær. Snø hadde vi også fått. Sola henger lavt nede i fjellskaret Kleiva. Det er siste skaret vi ser den i før den takker for seg for i år, og første vi ser den i når den kommer tilbake i slutten av januar. Sånn er det når en bor innunder fjella. Vi skal ikke lenger enn noen kilometer unna så er den ikke borte i det hele tatt.
Disse to bildene er tatt i dag, omtrent på samme klokkeslett. Ikke mye hvitt og rimfrosset ute i dag sammenlignet med ifjor. Været er det samme, men ikke på langt nær så kaldt. Ikke har vi snø heller. Den snøen som kom tidligere i høst er nesten borte i fjella, men så har det vært opp mot sommertemperaturer også. I natt var det - 1,9°C, og det er det kaldeste det har vært siden midten av oktober. Da var det en natt med -2,4°C.
Med tanke på den iskalde vinteren vi hadde i fjor så håper jeg dette milde været vil holde seg lenge, lenge framover.
Dagen i dag kalles for Mortensdag og er til minne om den hellige Martin. Han var en ungarsk soldat som ble valgt til biskop i 372.
Etter legenden var hellige Martin så beskjeden at han gjemte seg i et uthus for å slippe å bli valgt. Men gjessene kaklet og røpet han. Derfor blir det spist mortensgås til hans minne.

Dagen er også en merkedag for vinteren:
¤Hvis kulda er hard før 11. november, blir vinteren våt, men ikke så kald.
¤ Er dagen klar, blir det en hard vinter. Våtvær i dag gir skiftende utsikter og kan gjerne vare til nyttår. ( Tja, ifjor var dagen klar og vinteren ble hard;) I dag er det ikke klart, det er et slør av skyer på himmelen, jaja, vi får se ;) )
¤ Grønn mortensdag gir hvit julaften, eller omvendt. ( I fjor var både mortensdag og julaften hvit og isende kald )
(kilde: Hva dagene vet)
Vi får ta værtegna for det de er, morsomme å lese, vanskelig å tro på:)

Været i dag er lett overskyet, vindstille og temperaturen er nå +2,5°C. Etter alt det milde været vi har hatt har snøen som kom tidligere blitt redusert til noen små flekker på fjelltoppene.
At vinteren vil bli slik er nok for mye å håpe på, vi har hele den lange vinteren foran oss fortsatt, og værprofeter i inn- og utland spår både det ene og det andre ang. vinteren og vinterværet. Vi andre dødelige får bare ta været som det kommer uten at vi kan gjøre så mye med det, bortsett fra å kle oss etter vær og vind.

Ha en fin fredag alle som ser innom her:)

4 kommentarer:

Randines hageblogg sa...

Mortensdag var solrik og grønn på mine kanter, hvordan julen og vinteren blir gjenstår å se.

Det er vanskelig å kommentere i bloggen din hvis jeg ikke allerede er pålogget, får bare opp en feilmeilding hos deg.

Fortsatt god helg til deg alltid hyggelig å lese om merkedager!

Maria sa...

Morsomt med sammenlingningsbilder fra samme dagen. Mildt fremdeles her også - vi hadde en 0-natt forrige fullmåte, men det ser ut som om vi klarer denne uten å gå under 4. Og det er bra, for det er fremdeles ting som skal gjøres i haven.

Jeg har aldri sett noen Mortensgåsforklaring før - snodig historie. Jeg hadde heller ikke koblet Martin og Morten som samme navn. det er mye lærerikt i bloggpostene dine! ha en god lørdagskveld - uten sne :-)

Unknown sa...

Her lærte jeg mye. Det er det jeg sier; lærerikt å være blogger! Flotte bilder også. Nå er det heldigvis mildere og ikke så rått.

Takk for hilsen. Lakenskrekk? Det har jeg også! Skulle legge meg tidlig i kveld og her sitter jeg fortsatt. Skal heldigvis ikke på arbeid i morgen, men det står mye på programmet. Så får jeg se når maskineriet kommer i gang. Det tar sin tid med meg også.

Ønsker deg en fin ukestart!

Bestemor Drillo sa...

Så artig med disse værtegnene , men gudskjelov, været får vi ikke gjort noe med, det blir som det blir!!
Takk for hyggelig kommentar hos meg!
Ha en fin høstuke!