lørdag 30. januar 2010

En snufsende og hostende hilsen..


Jadda, jeg har fått en saftig forkjølelse. Den kom som den skulle vært tredd nedover hodet på meg. Får håpe den går over like fort som den kom for dette har jeg ikke tid til denne tida på året.

Frøpakke fra T&M datt ned i postkassa i dag. Og da er det bare en frøbestilling jeg ikke har fått. Det er siste frøbestillingen til Plants of Distinction, men det er ikke så mange dagen siden den var sendt så jeg får vel vise litt tålmod:)

Har sådd Cannafrøa som har ligget i bløt siden 26. Fikk da endelig hull på skalla med god hjelp av verktøy jeg fant inne på snekkerboden. Tang å holde med og en kraftig fil så gikk det greit.
Nå står sådden og godgjør seg på badgulvet.
Pelargonfrøa som jeg sådde den 27. spirer, og det ser ut som det er god spireprosent. Frøa lå et døgn i vann før såing.

Bildet på toppen av innlegget får gå som en helgehilsen til alle som er innom bloggen. Det er så koselig med alle besøk og kommentarer. Desverre er jeg ikke så flink til å svare på kommentarene dere legger igjen.

Ha en strålende helg alle hage- og bloggevenner rundt omkring.
Jeg skal legge meg på sofaen med et pledd og pleie basseluskene.

fredag 29. januar 2010

Endelig, endelig......



Endelig er den her igjen. I dag var det såpass lettskyet at vi fikk første besøket inn gjennom vinduet på kjøkkenet.
Det er så herlig - jeg blir så glad selv om det bare er et kort glimt. Det glimtet blir lengre for hver dag, helt til den klyver over fjelltoppene.

Været: Ned imot -10°C i natt, nå er det kommet opp på -5°C og det er lett skydekke. Det er meldt mer snø, i går kom det ned 31 cm.

Ha en strålende dag alle som ser innom bloggen min.

torsdag 28. januar 2010

Resultatet av to dagers såøkt...

Det er godt å være i gang igjen, særlig når værgudene sender snøbygene nedover oss. Da er det fint å stå nede på planterommet med såjord og frø og drømme om en sommer som skal komme. Med regn om natta, sol og varme på dagtid. Det er lov å drømme, ikke sant? Særlig når en tenker på den korte sommeren vi hadde i fjor.

Dette er hva jeg har sådd i går og i dag:
Alstroemeria "Tapestry"
Aquilegia x hybrida "Roman Bronze"
Aquilegia x hybrida "Green Apples"
Geranium "Silver Shadow"
Heliotropium arborescens "Marine"
Heliotropium arborescens "Dwarf Marine"
Lavandula spicata Rosea
Lavandula stoechas "French Lavender"
Lavandula x angustifolia "Hidcote"
Pelargon hortorum "Video Blush"
Pelargonium peltatum "Summer Showers"
Pelargonium peltatum "Summertime Lilac"
Physalis peruviana edulis
Primula "Starlight Flame"
The Classic Seed Collection Elizabethan Primulas, seks sorter:
P. auriculas
P. "Gold Lace"
Drumstick Primula
P. Potsdam Giants
P. polyanthus
P. veris Sunrise & Sunset Shades
Verbena bonariensis
Verbena speciosa "Snowy River"
Viola cornuta "Valentine"
Viola x wittrockiana "Roccoco Ruffles"
The Classic Seed Collection Victorian Pansies, seks sorter:
"Oliver Twist
"CanCan"
"Burgundy Lace"
"Lollita Mixed"
"Avalanche Lilac Wing" , hanging or trailing Violas.
"Black Prince"

Frøa av canna ligger i vann fremdeles, tror nok de tåler et døgn eller to til før de kommer i jorda. Det var skikkelig hardt skall på de frøa. Sandpapir nyttet ikke, så her må jeg nok til med kniv. Husbonden foreslo nøtteknekker....
Nå er det bare noen flere staudefrø som skal såes og settes kaldt, og da blir det såpause til begynnelsen av mars.
Håper jeg har fått igang drivhuset til den tid for da begynner det nok å bli rimelig fullt i kjelleren, særlig når jeg begynner å potte opp knoller som overvintrer. Akk ja, plassmangel blir det hvert år.

Dagen spår - vinteren rår...


Dagen er til minne om den franske kongen Carolus Magnus som døde på denne dag år 814.

I disse dager har jotneguden Frost kontrollen over naturen sammen med sin sønn Snø og hans fire barn, Torre, Fonn Driva og Mjoll.
Torre barfrost
Fonn (snø)fonn
Driva snødrev
Mjoll fint snøfokk
Og på denne tida skal vinteren være på sitt kaldeste.

Dagen er merkedag for været seks og syv uker framover:
¤ Om det er streng kulde Carolus Magnusdag
og kulden holder seg over
Kyndelsmesse, så vil kulden holde ved i
seks uker, ja kanskje fram til påske.
Klar vinter gjør god sommer og
omvendt. Snør det i dag - snør det i
syv uker.
( Kilde: Hva dagene vet )

På bildet over ser en været her i dag. Det snør store lørver. Husbonden har fått igang fresen ute.
Jeg går ned på planterommet og sår noen frø.

tirsdag 26. januar 2010

Frøpakke - ohoi


I dag kom det frøpakke fra Plants of Distinction, frø bestilt den 11. dm, og sammen med frøpakken lå nytt nr. av Norsk Hagetidend i i postkassa.
Jeg måtte bare ta et bilde av de flotte posene som PoD bruker til sine Gift Pack. 6 sorter med frø ligger i hver pose, og det er rikelig med frø i hver pose også. Så her får en egentlig mye frø for pengene.
Frøbestillingen som jeg venter fra T&M skal ikke være så langt unna den heller. Den ble bestilt den 12. dm, og pengene er trukket fra konto så jeg da jeg sjekket på nettbank.

I dag har jeg lagt i vann noen flere frø av Canna, bl.a de som kom fra PoD og noen flere av de jeg fikk fra Orchis. Også frø av Alstromeria fra PoD ble lagt i vann. Jeg vet ikke om det er nødvendig, men siden det er harde skall på frøa skader det nok ikke med noe bløtlegging.
I morgen får jeg ta en såøkt nede på planterommet igjen. Må så Primulafrøa som kom i dag, og så er det snart på tide å få Verbenafrøa i jorda.

Været har slått om til grått, vått og varmegrader. Det er også meldt noe vind, men om vi får noe føling med den her inne i fjorden er ikke så sikkert. Er nok mest på ytre strøka som får merke den.
Det ble litt av en overgang fra kalde dager med klar himmel til dette. Ganske typisk, i dag var det den dagen vi skulle se første glimtet av sola lavt i fjellskaret, Kleiva. Da får vi det første glimtet inn gjennom kjøkkenvinduet, men nei da. Trøsten er at når det endelig blir vær for sola igjen så ser vi den lenger.

Jeg koker potetball til middag i dag, det er passe middag på en sånn dag. Og så blir en så herlig døsig etter en ballmiddag:)

Nye spirer i dag: PACHYPODIUM lamerei. 4 av 6 frø spirer, i infoen sto det en spirertid på 1 - 6 måneder.

Ha en fortsatt strålende dag alle som ser innom her:)

mandag 25. januar 2010

Når skrivekløen tar overhånd......

... skriver jeg dagbok. Jeg begynte på første boka i november 2005, og er nå kommet et godt stykke ut i bok nummer tre. Den ble påbegynt i januar 2009. Dette er naturlig nok bøker hvor jeg skriver litt mer privat enn det jeg gjør på bloggen. Pynter med bilder, glansbilder og diverse utklipp, dikt jeg finner og små visdomsord.
Jeg har alltid vært glad i å skrive. Da jeg gikk på skolen var jeg kjempeglad hver gang vi fikk som hjemmelekse å skrive stil. Og norskfaget var et av de fagene jeg likte best på skolen.
Desverre har mye av grammatikken begynt å gå i glemmeboka, og det hender jeg må slå opp i ordlista for riktig skrivemåte på enkelte ord. Og det å skrive flytende er noe som har gått over til å bli mer i telegramstil. En vane/uvane jeg la meg til da jeg jobbet som hjelpepleier. Rapporter på slutten av en vakt skulle være korte og konsise.

Ideen til å begynne å skrive dagbok om løst og fast, ting og tang fikk jeg faktisk fra denne boken. Dette er en liten perle av en bok full av nøyaktige observasjoner av naturen og nydelige akvareller. I sytti år lå denne boken i en skuff før den ble utgitt i 1977 i faksimile, nøyaktig slik den ble funnet.

Jeg var en tur til kommunesenteret i dag, og se hva jeg fant i blomsterbutikken på Bryggen. Selvfølgelig kunne jeg ikke gå forbi denne Helleborusen. Nå håper jeg at jeg klarer å bevare den til den kan plantes ut en gang på våren. Når blomstene begynner å dette får jeg sette den kjølig og lyst. Enn så lenge får den stå i kjøkkenvinduet å pynte opp. De bladløse julestjernene på tur ut.

Snakker om planter - her er noen av mine beste hjelpemiddel. Permen hvor jeg samler info om plantene jeg kjøper frø av og boka med så - og planteloggen.
Veldig greit å printe ut info fra frøkatalogene og samle de i permen. Da har jeg bilde av planten og tips og råd om såmetode av frøa.
Og bare så det er sagt, jeg har permdilla. Setter alt jeg skal samle på i permer. Løslapper og ark som ligger rundt omkring er noe av det verste jeg vet.

Her er en tilfeldig side i såloggen. Jeg lager tabell hvor jeg noterer plantenavn med katalognr., frøfirma, antall frø, såtid, spiretid, prikletid og en kolonne for diverse.
Mange synes sikkert dette er en veldig tungvint måte å gjøre dette på i disse datatider, men siden vi bare har en stasjonær PC i huset så fungerer dette utmerket for meg. Boken er lettvint å ta med både på planterommet og til drivhuset.

Første spirene er kommet nede på kjellerstua. Det ble Clianthus formosa som startet ballet i år. Ser også to små spirer i ene boksen med Abutilon.
Det har ikke blitt sådd noe mer, men denne uka må jeg så Verbena bonariensis. De er så trege å spire at de må få tidlig sådd.
Frøa som jeg bestilte fra T&M og Plant of Distinctions er ikke kommet. Det er kanskje litt for tidlig å vente de i postkassa enda, men utålmodigheten ligger og gnager og frøkløen er påtrengende.
For sikkerhets skyld har jeg sendt enda en bestilling til PoD. Denne gang ble det:

ROMANTIC LAVENDER GIFT PACK
PETUNIA "CAN CAN BURGUNDY"
PETUNIA "CAN CAN CHERRY ROSE"
RHODOCHITON ATROSANGUINEUM

Mannen i huset påstår at dette med frøsyke er noe som slår til når sola snur:))
Ser ikke bort fra at det stemmer. I høst var jeg fast bestemt på at jeg ikke skulle kjøpe mere frø, men etter at sola snudde........... Sier ikke mer;)

Ha en fin mandag kveld alle som titter innom en tur:)

tirsdag 19. januar 2010

Da er jeg i gang med hagesesongen

Hagesesongen ble innleda i dag. Jeg startet den med å klippe ned pelargoner. Noen av de har vokst noe voldsomt under overvintringen enda det ikke har vært varme på planterommet, bare lys.
P."Platinum" er nesten på tur ut døra på planterommet.


Her er pelargonene etter frisering. Det ble mye frigjort plass etter at jeg var ferdig med klippingen. Alle pelargonene har overlevd, men Pandorea jasminoides har strøket med under overvintringen.
Satte også ned noen pelargonstiklinger til roting. Det ble bare tre - fire sorter jeg tok stiklinger av. Jeg vil ikke ha så veldig mange pelargoner å styre med.

Så har jeg sådd i dag. La i vann noen frø på søndag som kom i jord i dag pluss noen til. Dette ble sådd:
ABUTILON "Bella Mixed"
ABUTILON "Large Flowered Mixed"
ALSTROEMERIA "Ligtu-hybrider"
CANNA
CLIANTHUS formosus
HIBISCUS coccineus
LAGERSTROEMIA indica
PACHYPODIUM lamerei
RHODOCHITON atros. "Blodbeger", hvis det var blodbegerfrø som var i posen jeg sådde da. Jeg kan faktisk ikke huske at blodbegerfrøa var så bitte små som disse frøa var. Det er meget mulig at jeg husker feil da, teflon på hjernen er ingen spøk. Ja,ja det vil nå vise seg hvis frøa spirer om det er blodbeger jeg har sådd. Frøa ble kjøpt fra Impecta i vinter.
Jeg har også plukket fram noen staudesorter som jeg skal så denne uka også.

I morgen må jeg bare hive meg over noe av den jobben jeg lurte meg unna i høst, nemlig vask av plantebrett og potter.
Jeg var så sabla lei alt som hadde med hage og planter å gjøre når høsten kom at dette ble bare satt på vent. Sånt straffer seg i ettertid.

Været har slått om til mildere grader, heldigvis. Akkurat nå er det -3,1°C ute og en måneskalk henger lavt på himmelen i sørvest.
Og noe kaldere enn dette behøver det ikke å bli, det har vært nok kulde i vinter. Akkurat passe mye snø er det også.

Sent i går kveld hadde jeg besøk nede i hagen. Det var et rådyr som var på leting etter noe spiselig. Ikke så mye å finne for en sulten stakkar, så i kveld skal jeg legge noen brødskalker og epler ned på bordet hvor jeg mater fugler. Det er første plassen de leter så da finner de nok godbitene der.

Ha en fortsatt fin kveld alle som titter innom i bloggen.



torsdag 14. januar 2010

Ut i kulda...

...med kamera. Skal jeg dokumentere hagen fra årets begynnelse til årets slutt må jeg bare hive meg uti det. Heldigvis er det ikke mer snø enn at det går an å vasse seg rundt i hagen. Det ligger vel ca. 35 cm med snø, og mer behøver det ikke bli heller.
Hagen er hvit og rimfrossen, de store bjerketrea er flotte der de står med tykt rim på greinene. Hadde sola skint så hadde det glitret som millioner diamanter.


Bartrea har isnåler istedet for barnåler. Det er vakkert når trær og busker ser sånn ut i kulda.


Bonnie er med å mater fuglene. Fuglematen går unna nå i disse kalde tider. Så vidt vi har snudd ryggen til etter å ha fyllt på så er de nede på bordet og forsyner seg.
I bakkant av bildet kan en se hvor hjorten har vært å gravd for å finne noe å spise på en frossen mark. Stakkars dyra, de sliter i kulda og snøen.


Her har et sultent rådyr vært å gravd i blomsterbedet etter mat. det er Heucherablader som favoritten ser det ut som for jeg ser det har vært gravd der hvor det er plantet Heuchera.

Og når en skal ut i kulda gjelder det å kle seg godt. Nå har jeg vært i skapet og funnet fram ulveskinnlua igjen. Og i vinter er jo sånne luer blitt den helt store moten, så for en gangs skyld er jeg også moteriktig:)
Denne lua kjøpte jeg, ja det må nå vel være minst 10 år siden, en gang jeg var i København. Da fikk jeg virkelig kjenne desemberkulda der nede, fya meg så surt og kaldt det var der.

Været her idag er som det har vært hittil i januar. Klart og kaldt. Temperaturen er nå kommet opp på -13,5°C, og det kan jeg også leve med. Sola kryper lengre nedover fjellsidene for hver dag, og dagen for at vi skal få første solglimtet inn gjennon vinduet på kjøkkenet nærmer seg.
To uker til nå så skal den titte inn gjennom vinduet.

I morgen er det nymåne, og da er det på tide å begynne å så. Må snart få staudefrøa i jorda nå, de skal ikke ikke ha noe særlig varme så da passer det godt å starte med de.
Til de mer varmekjære frøa får jeg ordne til en plass inne på kjellerstua.
Pelargonene må snart klippes og stelles også. Har ikke så fryktelig mange, så det er en overkommelig jobb.

Ha en fortsatt fin dag alle som ser innom bloggen.



onsdag 13. januar 2010

Som en kontrast....

....til det hvitrima landskapet vi har ute nå kan jeg vise fram martagonliljen på en dag i juli i fjor. Her henger regndråpene som perler på en snor, og i bakgrunnen skimter en skodda og regnet som lå og trykte inni fjella.
Hørte på nyhetene i kveld at takket være alt regnet som kom ned i fjor blir det ikke noe hopp i strømprisene. Ha, skal vi tro på det da?
Her i Midtnorge er strømprisen jammen høy nok fordi vi har eget prisområde hvor prisen ligger høyere enn andre steder i landet. Takket være all den kraftkrevende industrien som er bygget opp her.
Gasskraftverka står ferdig til å fyres opp, men det er bedre å kjøpe strøm fra kullkraftverk og gasskraftverk i utlandet. Da forurenser ikke vi kloden, liksom....

I dag har mannen og jeg vært en tur til Ålesund og til Moa. Var innom på Plantasjen for å kjøpe solsikkefrø, og tenkte samtidig at da skal jeg kjøpe såjord også. Den gang ei, sekkene med såjord lå ute under et snølag. Får ta en tur ut på BoGrønt etter jord tenker jeg.
Har igjen en halv sekk fra ifjor som jeg har lagt inn på badegulvet i kjelleren for å få god lunk i jorda før jeg skal så.
Noe annet enn solsikkefrø til småfuglene ble ikke kjøpt på Plantasjen i dag. Det var sånn midt imellomsesong der ute, de var i full gang med å rydde ut jula og stable inn vår- og sommervarer så det var rimelig kaotisk der.

Og i dag skal jula ryddes ut for i dag er det tjuendedag jul. "Nå kommer Knut og danser julen ut" sa de i gamle dager.
Dagen har også noen spådommer om været. For snør det i dag, da blir det minst 20 snøfall før sommerdag, 14. april.
Vinteren er nå halvgått, og det sies at vi har den strengeste delen av vinteren igjen.
("Hva dagene vet")

Jeg har ikke rydda ut all jula enda. Juletreet og de store nissegubbene er satt vekk. Smånisser, engler og diverse julefigurer blir pakka vekk denne uka.

Været: Stabilt kaldt og vindstille, -15,0°C ute nå. Mildere vær står høyt på ønskelista nå:)

tirsdag 12. januar 2010

Midtvintersdagen.....


...passer det godt å vise noen bilder fra mai i fjor. Masse planter er satt ut fra drivhuset og bare venter på å komme i jorda. Dette er gode minner å ha i bakhodet når vinterkulda biter i kinna og ikke ser ut til å ville gi seg.

Dagen i dag er Midtvintersdagen. Den kalles så fordi den kommer midt mellom vinterdag 14/10 og sommerdag 14/04.
I dag ruller vinteren over på rygg, og "Torrebloten" eller "Midtvintersbloten" ble holdt i vikingtiden.
Dagen ble også kalt "Hokenatti" og var den gamle nyttårsdag i Sogn.
(Kilde: Hva dagene vet)

Dagen har blitt brukt til innehaging. Jeg har skrevet alle frøsortene alfabetisk inn i såloggen, og jeg har pakket frø som skal til nye hjem. Frøpakkene går i posten i morgen.
Jeg fant ut at jeg har klart å begrense meg med frøkjøp da jeg var ferdig med å skrive i såloggen. Jeg har omtrent bare halvparten av det jeg hadde i fjor.
Hohoi, dermed gikk det sporenstreks en liten bestilling til T&M.

DAHLIA variabilis Black Beauty
DICHONDRA argentea Silver Falls
GAZANIA Kiss Collection - 4 packets-
RHODOCHITION atrosanguineum
Og dett var dett - ikke noe kjempebestilling akkurat.

Ellers har vi fått ny forsyning med ved i dag. God og tørr bjørkeved skal bli godt å finne hvis denne kulda skal fortsette. Det var nesten tomt for ved ute i skjulet nå, så dette var på tide.
Heldigvis har temperaturen krøpet litt oppover, den ligger ikke å vaker rundt og under 20-tallet. Akkurat nå er det -14,5°C ute, og noe kaldere enn det vil jeg ikke ha det. På denne temperaturen klarer varmepumpa å gjøre nytten også. Detter det ned mot 20-tallet er det ikke så mye effekt på den. Da må det ekstra varme til.
Huff jeg gruer til neste strømregninga kommer...buhuhuu, den tror jeg blir stor.


mandag 11. januar 2010

"Farlig" lesestoff


I går klarte jeg å finne igjen frøkatalogen fra Plants of Distinction som jeg trodde hadde blitt borte i papirinnsamlinga før jul.
Nei da, der var den med alle sine fristelser for mer eller mindre svake sjeler. Den ble med på senga som sengelektyre. Det er farlig det, for her var mye "må ha".
Hvitblomstrende canna fristet mer enn godt var, likeså primula i alle fasonger og farger samt stemor og fioler.
Trenger jeg si mer? Neida, det gikk en bestilling over til PoD i dag.
Dette endte jeg opp på:

Alstromeria tapestry - lekker farge på blomsten
Canna tropical white
Primula Starlight Flame
Elizabethan Primrose & Auricula Gift Pack
Victorian Pansy & Viola Gift Pack

Stemor har jeg ikke sådd siden 2007. Da plantet jeg stemor i to jordbærkrukker som jeg ble veldig fornøyd med. Den ene krukka ser du på bildet i dagens innlegg.
Det frister å prøve noe sånt på nytt.
Primula har jeg ikke så stor erfaring i å så, de gangene jeg har sådd har jeg fått lite spiring på frøa.
Har sortert frøboksen og plukket ut noen sorter med frø som jeg vet jeg ikke kommer til å så. Disse har jeg lagt ut i salgsbua på hageforumet om noen vil ha de.

Været: Klart, vindstille og -15,1°C

søndag 10. januar 2010

Flere sommerminner,




denne gang fra verandakassene som jeg plantet opp med diverse sorter plox og verbena. Det var en vellykket kombinasjon etter min mening. Sommeren ble etter hvert ganske regnfull, men både phloxen og verbenaen taklet været godt og blomstret rikelig til langt ut på høsten.
Alle plantene hadde en kompakt vekst så de tålte vinden godt også.
Til denne sommeren skal jeg så flere sorter verbena og kun to sorter med phlox til utplanting i verandakassene. Innimellom skal jeg ha hengepelargonium.

I går kom frøpakken fra Impecta. Den var rimelig gjennomkald da jeg hentet den inn fra postkassen. Håper frøa ikke har tatt noe skade av kulden.
I dag har jeg kost meg med innholdet i frøboksen og skrevet frøliste mens TV-sporten durte i bakgrunnen.
Frøboksen er blitt ganske full nå så jeg tror det får holde med flere frøkjøp i denne omgang. Ingen som har hørt den før vel....
Jeg får ta en dag og føre inn frølista på bloggen også.
Såing skal jeg vente med litt til. Skal gjøre som Randine og så på voksende måne. Det er jo et gammelt og godt råd at en skal bake brød og gjærbakst på voksende måne, så hvorfor ikke så?
Jeg kan huske fra min barndom at slakting skulle foregå på voksende måne, særlig når det var grisen som skulle til pers. Det var den tiden grisen skulle være god og fet.
Jeg vokste opp på gård, og den tiden foregikk slaktingen hjemme på gården. Det at dyr ble til mat var en helt naturlig del av oppveksten.
Og på mange måter var nok det mer humant for dyra enn å bli stuet inn i en dyretransportbil og kjørt milevis avsted til et slakteri slik som det blir gjort nå. Tenk for et stress den transporten er for dyra.
Nå rotet jeg meg visst langt ut på viddene her, fra såing til dyretransport. Det er bare det at det har kokt under topplokket noen ganger når jeg har sett og lest reportasjer om transport av dyr til slakterier. Så jeg lar temaet ligge med dette.

Det har forresten blitt litt mildere ute, -15,5°C akkurat nå:)

Ha en fin søndag kveld alle som tar en tur innom:)

fredag 8. januar 2010

Noe å varme seg på....



Jeg måtte bare finne noen bilder som minner meg om tiden som kommer bare vi får denne fimbulvinteren bak oss. En trenger noe å varme seg på så kaldt som det er ute nå. Det ser ut som temperaturen har hengt seg opp der nede på 20-tallet. I natt har det vært nede på -26,3°C på det kaldeste, nå ligger det å vaker rundt - 21-22°C. Det blir nok noe lavere når natta kommer.
Det er ikke noen trøst at det er kaldere andre steder i landet heller. Jeg fryser, frostpinne som jeg er.

Ikke har jeg begynt å så noe enda heller, jeg venter til verste kulden har gitt seg. Noe av det som jeg skal så tidlig bestilte jeg fra Impecta her om dagen, så de frøa er kanskje et eller annet sted underveis i posten.
Det ser ut til at det meste nede på planterommet har overlevd så langt i vinter. Cannaplantene som overvintrer i en mørk og kjølig krok i et annet kjellerrom har fått en dose med Decis. Det krydde av lus på de tørre blada og stilkene som stakk opp av pottene. Canna er en skikkelig luseplante altså.
Ellers er jeg spent på hvor mye som overlever av det som er ute. Ikke alt jeg har i beda er beregnet på sånne lave temperaturer selv om det er snødekt. Det blir spennende å se til våren hvor mye ledig plass det blir i beda. Jeg trøster meg med at da blir det plass til noe nytt:)

Ha en fortsatt fin fredag folkens og husk ullundertøy og lue i kulda:)




tirsdag 5. januar 2010

Å grøss og gru så kaldt det er......

Det er -17,4 iskalde blå grader ute nå og jeg frykter det blir kaldere til natta. Dette er altfor kaldt til meg, frostpinne som jeg er.
Temperaturen har sunket som en stein siden i dag morges. Denne gangen har Yr.no virkelig truffet med varslet sitt. Jeg må si jeg er glad for snøen som har kommet og lagt seg beskyttende over hagen i kulda.
Og det er godt en har vedovn og tørr bjørkeved å fyre med. Varmepumpa klarer ikke dette alene når det detter under -15°C.

I dag har vi tolvte dag jul eller helligtrekongersaften. I gammel tid var dette julaften faktisk, og folk feiret med å gå på besøk, spise godt og drikke enda mer. Det var noe de kalte for "Tolvteruset" og var den sterkeste rusen i julen.
Var det sol i dag spådde den krig og elendighet og vold mot sakesløs mann.
(Kilde: Hva dagene vet)

Ja krig, elendighet og vold mot uskyldige hører vi nå om hver eneste dag i nyhetene, så det kan en nok ikke skylde sola på helligtrekongersaften for. Det klarer menneskeheten utmerket godt både med og uten sol.

Dette var bare et lite innlegg for å dokumentere vær og temperatur, og mens jeg har skrevet dette har tempen falt ned til -18,4°C. Stopp, nå er det nok!!

Ha en fortsatt fin ettermiddag alle som hutrer seg innom på besøk:)

-------------
Kl. 23.35 viser det -20,3°C på displayet til værstasjonen. Så kaldt tror jeg ikke det har vært her på flere år.

mandag 4. januar 2010

Da er jeg i gang igjen.......

..med å bestille frø. Jeg som ikke skulle ha noe mere frø - trodde jeg. Impectakatalogen mente noe annet, så da ble det en liten bestillinga da.
Dette bestilte jeg:
93 Clianthus formosus, prøver den pga de morsomme blomstene. Om jeg får den til er en annen sak.
8324 Dahlia" Bishop's Children"
356 Pelargonium hortotum "Video Blush"
358 Pelargonium peltatum "Summer Showers"
359 Pelargonium peltatum " Summertime Lilac"
419 Rhodochition atrosanguineum "Blodbeger"
8630 Viola x vittrockiana "Roccoco Ruffles"

For å si som sant er, og det skal man jo alltid, så måtte jeg streve litt for å finne såpass mange sorter å bestille. Jeg skulle egentlig bare ha nr. 358 og 359, men det ble litt lite å bestille bare de to sortene. Det skal være et visst minstebeløp på bestillingen også.
----
Kulden den forlot oss med et svosj og det ble plutselig mer normal vintertemperatur her. -1,5°C og rundt der har det vært siste to dagene. Og det har kommet mer snø. Kommer det mer snø nå truer mannen med å jage meg ut å måke, det var jeg som gikk rundt og ønsket meg snø;) Godt en har snøfres som gjør tyngste jobben med snømåkinga. Den greier jeg da å bruke.....
-----
Dagene blir ikke brukt til haging, jeg koser meg med å lese. Akkurat nå har jeg begynt på en bok av Cathy Kelly, en irsk forfatter jeg oppdaget da jeg gikk tom for lesestoff da jeg var på Kreta i høst. Fant noen bøker av henne i bokhandelen der og likte bøkene hennes. Etter hvert i høst har jeg kjøpt flere bøker av henne, og har nå alle hun har gitt ut så langt. 11 bøker totalt.
Den jeg har begynt på nå heter "Just Between Us", en bok på 614 sider som jeg nok har noen dager av.
En kan nok si at hun skriver for kvinner om kvinner i forskjellige relasjoner. Ikke så mye glamour og søtsuppe. Nok mer i den leia Maeve Binchy skriver. Hun er også en av mine yndlingsskribenter. Og som i MB's bøker er handlingen i CK' bøker også lagt til Irland.
-----
Dagen i dag er til minne om Metusalem som ble hele 969 år. En respektabel alder på den mannen gitt selv om det nok var en annen tidsregning den gang han vandret på jorda. Året ble nok regnet å ha noen færre dager og måneder, tja hvem vet.....
Iflg. den kloke boken "Hva dagene vet" er dette en merkedag på godt og vondt. Huff da...

¤Kommer tåken denne dag, kommer
også sykdom og gjør mange folk ille.
Mye kveg skal da også dø, skomakeren
vil få mange huder.
¤Pålandsvind spår godt fiske.
Fralandsvind det motsatte.

Jeg leste på teksttv i dag at det skulle komme en ny influensa som hadde fått navnet Q-influensa, og den smittet husdyr, kjæledyr og folk. Akk ja, time will show.....

Været akkurat nå:
-1,5°C og lette snøbyger, helt vindstille. Men iflg Yr.no har vi steinkaldt vær i vente når det lir ut i uka. Brrrr.......

Med blomsterbildet på toppen av innlegget ønsker jeg en fin dag alle mine hage- og bloggevenner rundt omkring.
og en stor klem og takk til alle som hadde lagt igjen koselige kommentarer og tilbakemeldinger på mitt forrige innlegg.

lørdag 2. januar 2010

Nytt år, nye muligheter og et lite jubileum


Rosen "Burgund81" og kongeliljen skal få hilse det nye året i bloggen min velkommen. Ja, for jeg feirer et aldri så lite jubileum i dag - det er ett år siden jeg kom meg ut av startgropa og laget meg blogg.
Det var en stor skuffelse da hagedagbøkene ble nedlagt, jeg opplevde nesten en sorgreaksjon for å overdrive litt da:)
Mange hadde allerede laget seg blogger som jeg leste med ihug. Dette trodde jeg ble for vanskelig for meg å begynne med, hønsehjerne som jeg er innen dataverdenen. Hm, jeg fornærmer kanskje høneslekta når jeg sier dette.
Etter å ha ligget i startgropa noen uker og savnet etter å skrive dagbok ble for stort kastet jeg meg uti det. Noe jeg ikke har angret på, for i bloggverden har jeg funnet mange nye og interessante blogger og jeg har funnet mange nye bloggvenner. Noen skriver masse om hage, noen skriver masse om hobbyer og mange skriver om litt av hvert.
Og jeg har lært masse etter at jeg begynte med blogg, men har også oppdaget at jeg har masse å lære. Men står en fast kan en bare spørre så er det alltids en eller annen hjelpsom sjel der ute som har svaret og kan hjelpe.
Mange har besøkt bloggen min gjennom dette året og mange hyggelige kommentarer har jeg fått. Vit at jeg setter pris på dere.

Nyttårskvelden ble feiret med gjendratte gardiner, stengte persienner og musikkshow på TV. Bonnie er redd for fyrverkeri og smeller, men når vi ordner oss på denne måten går det fint. Litt bjeffing ble det da det braket løs for alvor rundt midnatt, men ikke verre enn at hun roet seg fint ned igjen.
Det nye året ble innledet på tradisjonell vis. Nyttårskonsert fra Wien og hopprenn fra Garmisch-Partenkirchen. Første del av nyttårskonserten så jeg på ZDF, den blir desverre ikke sendt på NRK. Det er bare del to som blir sendt der.

Hageåret som gikk ble ikke slik som jeg hadde planlagt. Kanskje hadde jeg lagt for mye planer, ihvertfall ble en hel del av de lagt på is. Så får jeg se om jeg kan ta fram igjen noen av de i året som kommer. Etter som sommeren og høsten gikk ble jeg skikkelig hagelei, været og et vondt kne hjalp nok også til at gløden datt vekk.
Nå har det så smått begynt å krible litt i såfingrene igjen. Jeg har funnet fram boksen med frø og noen frøkataloger i dag. Jeg må nok bestille meg noen flere pelargoniafrø fra Impecta, og da blir det sikkert noen sorter i tillegg. Kvoten må jo fylles;)
Frøliste må jeg skrive, såjord må jeg kjøpe og så må jeg vaske potter. Noe som ble hoppet over i høst. Alle småpottene ble bare stablet sammen i kasser og satt inn i drivhustilbygget.

Det nye året kom med skikkelig vintervær. Snøen kom i romjula, og kulda kom i nyttårshelga. Sist natt var det ned på -18,5°C her. Det er minst 10 grader for kaldt.
Jeg er ihvertfall glad for at hagen fikk en skikkelig snødyne før denne sprengkulda kom. Tror nok at noen planter likevel kommer til å stryke med pga den barfrosten vi hadde før snøen kom.
Jeg er spent på hvor langvarig denne kuldeperioden blir. Det er nå et nydelig vintervær ute selv om det er i kaldeste laget. Snøen ligger hvit og fin og om natta er det et nydelig måneskinn fra klar himmel.
Rådyra har sine nattlige turer gjennom hagen på jakt etter et eller annet å spise. De har gravd litt i beda noen steder ser jeg. Tror nok ikke de har funnet så mye matnyttig der de har gravd.

Nå må jeg kanskje se om jeg får laget et eller annet å spise til kvelden. Mat må en ha samme hvor mye godt en har puttet i seg i løpet av julehelga.
Ha en fin og koselig lørdagskveld alle hage- og bloggevenner rundt omkring:)