mandag 25. januar 2010

Når skrivekløen tar overhånd......

... skriver jeg dagbok. Jeg begynte på første boka i november 2005, og er nå kommet et godt stykke ut i bok nummer tre. Den ble påbegynt i januar 2009. Dette er naturlig nok bøker hvor jeg skriver litt mer privat enn det jeg gjør på bloggen. Pynter med bilder, glansbilder og diverse utklipp, dikt jeg finner og små visdomsord.
Jeg har alltid vært glad i å skrive. Da jeg gikk på skolen var jeg kjempeglad hver gang vi fikk som hjemmelekse å skrive stil. Og norskfaget var et av de fagene jeg likte best på skolen.
Desverre har mye av grammatikken begynt å gå i glemmeboka, og det hender jeg må slå opp i ordlista for riktig skrivemåte på enkelte ord. Og det å skrive flytende er noe som har gått over til å bli mer i telegramstil. En vane/uvane jeg la meg til da jeg jobbet som hjelpepleier. Rapporter på slutten av en vakt skulle være korte og konsise.

Ideen til å begynne å skrive dagbok om løst og fast, ting og tang fikk jeg faktisk fra denne boken. Dette er en liten perle av en bok full av nøyaktige observasjoner av naturen og nydelige akvareller. I sytti år lå denne boken i en skuff før den ble utgitt i 1977 i faksimile, nøyaktig slik den ble funnet.

Jeg var en tur til kommunesenteret i dag, og se hva jeg fant i blomsterbutikken på Bryggen. Selvfølgelig kunne jeg ikke gå forbi denne Helleborusen. Nå håper jeg at jeg klarer å bevare den til den kan plantes ut en gang på våren. Når blomstene begynner å dette får jeg sette den kjølig og lyst. Enn så lenge får den stå i kjøkkenvinduet å pynte opp. De bladløse julestjernene på tur ut.

Snakker om planter - her er noen av mine beste hjelpemiddel. Permen hvor jeg samler info om plantene jeg kjøper frø av og boka med så - og planteloggen.
Veldig greit å printe ut info fra frøkatalogene og samle de i permen. Da har jeg bilde av planten og tips og råd om såmetode av frøa.
Og bare så det er sagt, jeg har permdilla. Setter alt jeg skal samle på i permer. Løslapper og ark som ligger rundt omkring er noe av det verste jeg vet.

Her er en tilfeldig side i såloggen. Jeg lager tabell hvor jeg noterer plantenavn med katalognr., frøfirma, antall frø, såtid, spiretid, prikletid og en kolonne for diverse.
Mange synes sikkert dette er en veldig tungvint måte å gjøre dette på i disse datatider, men siden vi bare har en stasjonær PC i huset så fungerer dette utmerket for meg. Boken er lettvint å ta med både på planterommet og til drivhuset.

Første spirene er kommet nede på kjellerstua. Det ble Clianthus formosa som startet ballet i år. Ser også to små spirer i ene boksen med Abutilon.
Det har ikke blitt sådd noe mer, men denne uka må jeg så Verbena bonariensis. De er så trege å spire at de må få tidlig sådd.
Frøa som jeg bestilte fra T&M og Plant of Distinctions er ikke kommet. Det er kanskje litt for tidlig å vente de i postkassa enda, men utålmodigheten ligger og gnager og frøkløen er påtrengende.
For sikkerhets skyld har jeg sendt enda en bestilling til PoD. Denne gang ble det:

ROMANTIC LAVENDER GIFT PACK
PETUNIA "CAN CAN BURGUNDY"
PETUNIA "CAN CAN CHERRY ROSE"
RHODOCHITON ATROSANGUINEUM

Mannen i huset påstår at dette med frøsyke er noe som slår til når sola snur:))
Ser ikke bort fra at det stemmer. I høst var jeg fast bestemt på at jeg ikke skulle kjøpe mere frø, men etter at sola snudde........... Sier ikke mer;)

Ha en fin mandag kveld alle som titter innom en tur:)

6 kommentarer:

Mariann sa...

Så flotte de dagbøkene er, fint dekorert med bilder og nydelig skjønnskrift. Tydelig at du har glede av å skrive. Imponert.

Den doble julerosen var jo snaskens, håper den overlever til utplanting.

Jeg er imponert av såloggen og permen med plantebeskrivelser også, så ryddig og ordentlig.

Margrethes hus og hage sa...

Så fine dagbøker du lager. Jeg skulle gjerne hatt overskudd til å lage noe lignende. Det er koselig å ha i ettertid, samtidig som det er koselig å pusle med.

Flotte blomster du har kjøpt. Det er så koselig å pynte opp litt.

Ønsker deg en fin kveld. Hilsen Margrethe

Berit sa...

Nydelig og prydelig, Elsa, både dagbøker, permer og logg! Jeg er ikke så systematisk og flink av meg. Boka til den engelske damen lånte jeg på biblioteket en gang, det kunne faktisk vært noe å ha på nattbordet.

Ragnhild sa...

For et system og oversikt du har!!!! I au vil ha slik :) Begynne med en perm kanskje, jeg er enig med deg, pc,n er ikke alltid tilgjengelig, derfor er det greit å ha en bok å notere i. Kjempeflink er du :)

merethe sa...

Ja her er det en dame med orden i sakene sine.:) Har også skrevet mye dagbok i mitt liv, men det er veldig til og fra. jeg må si jeg er imponert over ditt system og det må være deilig å ha slik oversikt. Jeg har ikke begynt å så enda men det blir vel ikke så veldig lenge før jeg for alvor begynner å grave nede i frøskuffen. :) Ønsker deg en riktig god dag og takk for besøket :) klem

Randines hageblogg sa...

Flott Elsa, både dine systemer og at du deler dem med oss.
Jeg har også skrivekløe, men at jeg er ikke så systematisk har jeg omsider akseptert.

Naturdagboken har jeg notert meg, jeg liker både å skrive, tegne og male akvareller.

Trodde i alle år at det var datteren som var rotet, helt til hun flyttet ut. Egentlig liker jeg å ha endel rot rundt meg bare det ikke blir for mye, da må det ryddes opp.

Ønsker deg en fortsatt fin uke med den nydelige julerosen!