lørdag 4. desember 2010

Førjulstid

Dypfrossen snømann. Snømannen Kalle som er på visitt?.
.


Vintermattene er ikke kommet på drivhuset i vinter så det er godt nedrimet. Fuglerestaurant utenfor drivhuset så det er kort vei for å fylle på til sultne småfugler.
.

På fuglemateren ute på verandarekkverket er det konstant kø for å slippe til. Her er det fru Dompapp som har tatt plass enn så lenge.
.
Tenk så er vi kommet til andre helga i advent, og jula nærmer seg med stormskritt.
Butikkene er fyllt til randen av julevarer i alle varianter, julemusikk og kunder som må ha akkurat denne varen. Aviser og reklameinnslag på TV bidrar til å øke kjøpepresset. Og kundene stresser rundt etter julegaver og matvarer. For å øke presset ytterligere kommer det innslag i nyhetene at nå går det snart tomt for ribbe. Løp og kjøp....
Så vidt jeg vet er det lenge siden det var matmangel i Norge. Tenk bare på de matbergene som blir kastet hver dag på grunn av datomerkingen.
Julen ble da ikke til for handelsnæringen? Men det virker som det er det vi alle skal bli overbevist til å tro.
Advent, tiden vi skal bruke fram til julehøytiden til ro og ettertanke. Tenne lys, kose oss og være til for de vi har rundt oss. Pynte huset med lys og julepynt. Pakke inn gaver, bake litt og gjøre det koselig rundt oss.
.
Kanskje kan det ha noe med alderen å gjøre, jeg gidder ikke stresse før jul.
Noen småkaker må en ha til jul - de har jeg kjøpt ferdig.
Julegavene er jeg nesten ferdig med å kjøpe. Ikke noe stress der.
Pynten kommer fram litt etter litt utover i advent, det siste kommer på plass lillejulaften. Julegardinene på kjøkkenet er på plass og julehylla over kjøkkenbordet har fått alle figurene på plass, i vinduene lyser adventstakene. Joda, det blir så smått om senn.
I dag er det kakemannbaking på gang, det er Silje og Andreas som er i sving på kjøkkenet. Så nå dufter det nystekte kakemenner over hele huset.
Selv skal jeg sleive sammen noen gode brød før jul, tenker det blir kjøkkenmaskina og bakemaskina som får ta de jobbene. Selv har jeg ikke hverken hender eller skuldre som funker skikkelig.
.
Desember har heldigvis kommet med litt bedre temperaturer enn hva vi hadde i november. Det begynte å røyne skikkelig på med den kulda vi hadde. Det ble mange vonde og søvnløse netter på grunn av smerter i muskler og ledd. Nå håper jeg vi slipper mer sånn kulde på lange tider, for det er ikke noe særlig når en er plaget med kroniske smerter dette været.
Jeg har sagt det mange ganger - om vinteren skulle en vært trekkfugl og dratt til et varmt og solrikt sted.
Mange gjør det, men det er ikke bare å pakke kufferten å reise fra alle her hjemme heller. Så da får vi heller fyre i ovnen og hjelpe til å fylle på lommeboka til strømselskapene med å bruke strøm i tillegg. Jeg nekter å fryse innadørs.
Ute i hagen yrer det av småfugler. I år har vi veldig mye dompapp på besøk i tillegg til finker, sisik, meiser, svarttrast og nøtteskrike. Det går nesten med et husholdningsbudsjett til å holde de med mat. Men stakkars små fjærballene kan da ikke sulte. Rådyrene er på nattlige visitter for finne brødbiter som fuglene har lagt igjen.
.
Nå skal jeg begynne å tenke ut noe å lage til middag når kjøkkenet blir ledig.
En riktig fin og rolig adventhelg til alle som titter innom bloggen min.

9 kommentarer:

Kirsten sa...

Ha ei fin helg du og Elsa.

Linnemi sa...

Varme innendørs vinterstid er en menneskerett her nord, og burde ikke koste skjorta.
Ha en hyggelig helg, du også. :)

Utsikt mot Lurfjellet sa...

Som jeg skulle ha sagt det sjøl, det du sier om kjøpehysteriet handelsstanden prøver å påføre oss, og all maten som blir kastet. Store deler av verdens befolkning sulter, det burde mane til ettertanke!

Mannen min sliter også i kulda, med leddgikta si. Heldigvis er det litt mildere nå her også.

Ønsker deg ei trivelig helg! :)

Kristin Aurdal sa...

God adventshelg til deg også Elsa. Fuglematen går unna i en viss fart her også, men heldigvis har det roet seg siden jeg startet matingen tidlig i oktober, da gikk det unna da :-)
Sikket flere som mater nå så da minsker det på fugler her hos meg.

Håper du får sove bedre i tiden som kommer, selv om det er meldt kaldere vær igjen til uka.

Frøya-Heidi sa...

Så koselig med alle fuglene på fuglebrettet. Her er det mest blåmeis og en og annen kjøttmeis.

Jeg er så enig med deg, i adventstiden skal man kose seg og ikke stresse rundt. Derfor starter jeg med rundvask og gavekjøp i god tid før jul.

Ønsker deg en deilig adventstid.

Parkvegens Hageglede sa...

Ønsker deg en fin og varm adventstid. Jeg er heller ikke beigestret for kulden, passer nok best med varmegrader for min del. Vi er som trekkfuglene og setter kursen for varmere strøk i julen. Men adventstiden benytter vi til både å besøke venner og å invitere familien til førjulsfeiring.

Berit sa...

Hvilken befriende deilig innstilling til julemaset! Sjøl må jeg visst stresse litt for å komme i stemning. Gavene plager meg mest, det er ikke som i fjor da jeg hadde hele korga full av selbuvotter å plukke av.
Ønsker deg en fortsatt fin advent!

Bestemor Drillo sa...

Dette innlegget kunne jeg godt ha skrevet sjøl !
Rom for tid og ettertanke er viktig i denne tiden hvor alle står mer eller mindre på hodet !
Jeg gleder meg også over disse fjærkledde vesnene som strever så hardt i kulden med å oprettholde livet!
Kos deg og ha en fortsatt herlig adventstid!

Laila -Karin sa...

Hei Elsa.
Takk for koselig kommentar.
Likte veldig godt det du skriver her.
Når det gjelder redigeringsprogram
så bruker jeg stort sett
Paint shop pro. Det er et relativt rimelig program .
Du kan laste ned en prøveversjon som fungerer fullt i 30 dager.
Her er en link
http://www.corel.com/servlet/Satellite/eu/en/Product/1208530085925#versionTabview=tab1&tabview=tab7
Eller søk på corel
Ha en fortsatt fin dag.