torsdag 11. november 2010

Mortensdag

.
Enda noen dager har vi sola ned i hagen. Om en uke kommer den ikke så høyt på himmelen at den går klar av fjella, og vi må vente til slutten av januar før vi får første solglimta igjen.
.


.
Rimtrollet nede i hagen.
.
Kulda kom litt overraskende på meg. Trodde ærlig talt ikke at det skulle droppe fra 0°C til ned i -12°C over natta, temperaturen i drivhuset datt ned til mellom 4-5 minusgrader med det resultatet at alle pellisene som stod der tok kvelden. Om morgenen var alle sammen helt stivfrosne og tela.
Heldigvis hadde jeg satt pottene med stiklinger inn i kjelleren og jeg har masse pelargoniafrø, så det er da ikke helsvart.
Så spørs det da hvor lenge det blir stående på den kalde sida. På det kaldeste har det vært ned mot -16° her og det er altfor kaldt for meg. Alt under -10°C er for kaldt for meg.
.
Dagen i dag kalles for Mortensdag og er til minne om den hellige Martin. Han var født i Ungarn og ble valgt til biskop på 372-tallet. Legenden forteller at han var så beskjeden at han gjemte seg i et uthus for å slippe å bli valgt til biskop, men gjessene kaklet og røpet gjemmestedet.

Derfor spiser vi mortesgås til hans minne.
De tok varsel om været etter brystbenet . De holdt det opp mot lyset. Var det hvite flekker på benet ble det snø, brune flekker betydde kulde og snø.
på den fremste delen av benet spådde de vinteren etter jul. Var benet rødt etter strekkingen ble det en streng vinter med mye snø og kulde, var benet hvitt ble vinteren mild og med lite snø.
Så er det noen av dere som spiser gås idag husk å sjekke brystbeinet;)
.
MERKEDAG FOR VINTEREN:
¤ Hvis kulda er hard før 11. november, blir vinteren våt, men ikke så kald.
¤Er dagen klar, blir det en hard vinter. Våtvær i dag gir skiftende utsikter og kan gjerne vare til nyttår.
¤ Grønn mortensdag gir hvit julaften, eller omvendt.
(Kilde: Hva dagene vet)
.
Ikke skal jeg ha gås til middag i dag, så jeg kan ikke spå været på noe brystben. Og skal en tro på merkedagene, ja da er det bare å ta en kikk ut på himmelen. Ikke en sky i sikte og temperaturen er nå på -7,7°C.

6 kommentarer:

Berit sa...

Brr, det var kaldt til å være på dine trakter! Og all den snøen! Har husbonden på hummerfiske i havgapet denne uka, han rapporterer om snø, kulde og finvær.

Randines hageblogg sa...

Lenger sør er det ingen snø, men det har vært kaldt så jeg satser på mild vinter.

Trist med alle pellisene, godt du har flere frø!

Margrethes hus og hage sa...

Brr, det høres kaldt ut. Trist med pellisene dine som ikke klarte seg, men godt du har stiklinger og frø.

Ønsker deg en fin dag. Hilsen Margrethe

Bestemor Drillo sa...

Artig med dine gamle varsler!
Flott vinterbilde !
Ha en fin kveld! KLem!

Besta sa...

Skal si dere har det kaldt, her er det surt men ikke sånnt temperaturer.
Takk for koselig hilsen til gebursdagen min.
ha en fin helg.

klem fra marilyn

Mariann sa...

Nydelige bilder. Jeg må innrømme at her står pelargoniene ute enda. Vi har hatt både snø og kulde, ikke så kaldt som hos dere, men faktisk var det -6 to netter. Så jeg er ikke sikker på om det er liv i de. Akkurat nå er det mildvær og litt regn, men det er meldt kaldere uti neste uke. Jeg får vurdere om det er noen vits i å ta de inn i drivhuset før neste kuldeperiode.