lørdag 12. september 2009

Hagevandring mellom bygene og "Hausttona"

August gikk over i historien som den fjerde våteste måned i fylket siden 1900. Nå ser det ut som september har tatt opp konkurransen, for makan til regnvær som det har vært i det siste:-(
Det høljer ned, og det renner bekker nedover fjellsidene overalt. Akk ja, det er godt vær til å være inne og kose seg. Kan røpe jeg har vært god kunde hos Capris.no i høst:-)
Mellom to byger tidligere i dag var jeg en runde i hagen med kameraet. Nokså nedslående, men her er noen få glimt:

Her en en nokså pjuskete og regnvåt " The Dark Lady". Hun har blomstret jevnt og trutt hele sommeren. Nå ser det ut som hun vil ha vinterferie.
"H.C. Andresen" ser ikke ut til å bry seg om det regner. Det kommer aldri mange blomster samtidig på denne rosen, men den holder stand lenge utover høsten uansett vær og vind.

Det er temmelig overgrodd og trist rundt hagegudinnen nå. Hun må nok snart få komme under tak.

Vakre "Astrid Lindgren" prøver så godt hun kan å holde seg vakker i regnværet. Men mot sånne vannmengder kan selv den tapreste gi opp.

Chelone obliqua - Duehode er en av de staudene som blomstrer fint nå.

Ellers er de fleste staudene ferdigblomstret eller de har ikke rukket å komme i blomstring enda. Høstormedruene tror jeg ikke rekker å komme i blomst i år. De står fulle av knopper, men det skal nok noe sol og varme til før de blomstrer.
Alle pottene med pelargonia er nå flyttet inn i drivhuset. De store krukkene med canna og div andre krukker med planter står fortsatt ute for vær og vind. Heldigvis er det god drenering i bunnen på krukkene så jorda blir nok ikke helt "myr". Orker ikke begynne å ta inn noen av disse før det blir frostfare.

På tampen av innlegget vil jeg dele et dikt med dere. Det er skrevet av Helge Stangnes.

Hausttona

Sus av vatn, sus av vind,
sus av grågåsvenga;
hausten legg sin sorgsordin
over sommarstrenga.

Myr som gulne, skog som blør,
lauv som fell og falme;
hausten står utførr di dør,
nynne sine salme.

Tona fell og tona stig
over mørke fjorda;
hausten søng så saktelig
voggesang førr jorda.

Løfte så si kalde hand,
tenne stjerneløkta.
Du blir nødt å følle han
imot vinter-økta.


God helg til alle hagevenner som titter innom en tur.

8 kommentarer:

Anonym sa...

God helg til deg også. :D

Her har for øvrig været endelig vært fint i noen dager, men de siste to månedene har ikke vært mye å skryte av. Juli og august ble blant tidenes våteste her i fylket.

Røsslyng sa...

Ikke lett å ha en oppreist hage uten råtne og begredelige planter slik været har vært siste ukene, det er ihvertfall ståa her for tiden... Vi får sette litt ekstra pris på de plantene som trosser været og fortsatt holder det gående :D
Jeg håper fortsatt på litt indian summer selv om håpet stadig svinner. Det hadde jo vært ok med litt tørrere jord når løkene skal legges.

Bøker er et godt alternativ til hage ;) Kos deg og ha en fin helg!

Lunalei ;-) sa...

Regn regn og atter regn her også! I morgen får det bli husarbeide!
Drypp drypp drypp - så altfor vått!!
Lite blomster igjen her også! vurderer å bestille noen tulipaner til våren - og begynne og lengte etter en ny sommer.... hi hi!
God helg til deg! Klem fra Lunalu

Mia sa...

Stakker, regner det fortsatt på din kant av Norge. Etter to bløte måneder så nyter vi solen på her i hvertfall. Ikke særlig gøy med planter i potter, mine gav opp i starten av august....

orchis sa...

Ikke gi opp håpet om finvær enda, Elsa. Et høytrykk er svært nær dere. Dersom det går dit værkartene tegner, bør dere få strålende dager enda. Du jo se selv her: http://www.metoffice.gov.uk/weather/europe/surface_pressure.html
Vakkert dikt!

Randines hageblogg sa...

Håper været har bedret seg også hos deg, etter lange perioder med regnvær og lite haging.
Duehodet står flott hos meg også, de holder seg oppreist uansett vær og vind.
Nydelig dikt av Helge Stangnes, kjekt at du deler det med oss.

Det fine været med høytrykk er meldt å vare noen dager og det satser jeg på, så det kan bli litt høstonn også her.

Ha en fin uke uansett vær!

Margrethes hus og hage sa...

Usj så kjedelig med slikt regnvær! Her har vi vært heldige med været de siste dagene, og hagen har kunnet nytes :) Håper det kommer litt sol og sommer til deg også :)

Ønsker deg en fin ukestart! Hilsen Margrethe

Elsa sa...

Tusen takk alle sammen for koselig besøk og kommentarer.

Ja, nå ser det ut som vi skal få noen dager med sol igjen. Kanskje det kan bli en mulighet til litt rydding ute i hagen. Det kan virkelig trenges:-)