
Tenk så er vi ferdig med mars også, om noen timer da. Det er helt utrolig så fort denne måneden har flydd avsted.
En blogg som i utgangspunktet var ment som en hageblogg, men underveis har blitt til en blogg om litt av hvert av det som opptar meg.
Det ser ut til at vi skal få nok en flott og vårlig dag ute. Ikke et vindpust og selv om det er overskyet ser det ut som det skal sprekke opp. Sola skinner gjennom skyene og temperaturen er på rask vei oppover.
Dagen i dag kalles for Kråkedagen og den er til minne om Perpetua og hennes trellkvinne som het Felicitas.
I Sverige kalles dagen Perpetua-dagen, og denne dagen tok man varsler fra kråka over hele Norden: Flakset kråka voldsomt med vingene, jublet bonden - for nå skulle det bli mye poteter, kål og andre grønsaker til høsten. På kråkedagen skal kråka hoppe på skaren.
Om denne dagen viser seg grønn, blir våren tidlig og "den blir skjønn".
Primstavmerker: vevspole, kvinneben, strømpe.
( Kilde: "Hva dagene vet")
Da får vi vel ut og jakte på kråker i dag for å se og høre hvordan de oppfører seg.
Det var mye rart folk trodde på i gamle dager. De fulgte med i naturen og tydet tegn på hvordan vær og vind ville bli. Dette var noe som hadde gått i generasjoner, de gamle lærte opp de yngre. Nå er denne lærdommen gått i glemmeboka. Med dagens moderne teknologi blir gamle værtegn og varsler bare noe vi synes er en kuriositet og ler litt av. Jeg synes det er moro og interessant å lese om tro og overtro,merkedager, vær og værvarsler. Det er en del av vår gamle folketro, og med alle dagens mer eller mindre innviklete "duppeditter" av alt mulig - hvorfor ikke ta vare på noe av det enkle også?
Nå skal jeg ta meg en kaffekopp ute på verandaen, så skal jeg sette(kjøkkenmaskina gjør det tyngste jobben) deig til brød. Plantebarna må få sitt stell og tilsyn også.
Ha en strålende lørdag alle hagevenner som stikker innom bloggen. Jeg blir så glad for alle besøk:-)
Senere: Nå er brøda kommet i ovnen. Da skal jeg kose meg med nystekt grovbrødskalk med brunost på senere, nam-nam.
Ute er det blå himmel og sol, men desverre har det begynt å blåse en kald østavind. Temperaturen er 8,5°C.
Kalenderbladet er snudd over til mars. I den gamle norske kalenderen fikk måneden navn etter guden Tor. Nå ville folk se de første vårtegn - derfor ble måneden også kalt vårmåned i sydligere trakter.
Om meget tåke det i Thorsmåned blir,
inn i et tåkeår vi oss begir.
Så meget dugg det i Thorsmåned faller,
så meget rimfrost etter påsken det kaller
og så meget tåke til høsten vi får.
Thorsmåned dette for årsværet rår.
1. mars kalles for Skjeggdagen og er til minne om den hellige Albinus som hadde som nådegave å helbrede blinde.
Primstavmerke: hode med hår og skjegg.
Dagens Værtegn: Var det såpass solskinn at det dryppet en dråpe fra kirketaket, ble det tidlig vår, sa de i Slidre.
( Kilde: "Hva dagene vet")
--
Ja tenk så har vi begynt på mars - måneden da vi forventer at våren skal overta for vinteren. Nå skal vi riste oss ut av vinterdvalen og bare se framover mot vår og sommer. Sola er kommet høyt på himmelen og varmer godt de stundene den er framme, og naturen begynner å forberede seg til vår og sommer. Ikke minst kan vi se og høre det på fuglene. Trekkfuglene begynner så smått å komme tilbake og fuglesangen blir mer intens og høylytt.
Entusiastiske hagegale har allerede startet hagesesongen. Det har nok ikke minst posten fått merke. Hundrevis av frøpakker fra fjern og nær detter i postkassene over det ganske land etter intense studier av frøkataloger på nett og i papirutgave.
Såjord og såpotter finnes fram og potter med frø settes til spiring på de merkeligste steder, oppå skap, under skap, i vindukarmer og på badegulv. Det speides etter små spirer, og gleden står i taket når de små grønne titter opp av jorda. Frustrasjonen er like stor når spiringen lar vente på seg eller uteblir.
Og etterhvert som frøplantene vokser til starter priklingen, og problemer med plass vokser etterhvert som antallet potter med planter vokser.
Der hvor det er blitt snøfritt kan vi så smått begynne med rydding ute i hagen. Det er alltid like spennende hvert år, hva ser ut til å ha strøket med i vinter og hva har overlevd?
Men selv om mars regnes som vårmåned, ihvertfall her i vest, så kan den også ha overraskelser i vente. Den kan sende snøfall og kulde, men den kan også ha milde soldager hvor vi skikkelig kan kjenne at nå kommer VÅREN snart.
Jeg hilser mars velkommen med dagens bilde av hvite liljetulipaner som har blomstret i hagen i to år. Spent på om de dukker opp igjen i år.
Et nytt bekjentskap på fuglemateren utenfor vinduet idag var kjernebiter. Flere stykker satt i bjerka rett utenfor stuevinduet og våget seg ned på materen etter tur. Det er første gang jeg har sett denne fuglen i hagen her. En flott fugl, men akk så sky