lørdag 26. september 2009

Helg igjen.......

En hel uke siden siste bloggbesøk. Med lite hageaktivitet blir det lite blogging også. Hva har vel jeg å skrive om som kan være av interesse? Været? Tja, kanskje. Det skjer nå ikke så mye på værfronten heller, det er av og på. Mest på vil jeg si. Håpet om en lun og flott september svinner for hver dag som overgartneren skrur krana på.
Hagen lever sitt eget liv og forbereder seg til vinterdvalen. Jeg har ikke planer om så mye jobbing ute i hagen for høsten annet enn å klippe ned og rydde før vinteren kommer. Løker har jeg ikke tenkt på i det hele tatt enda. Vet ikke om jeg setter ned noen flere narcisser når vi kommer til oktober. Tulipaner tror jeg at jeg står over i år.
På tross av mye regn og vind er det enda endel som blomstrer. Tok en runde rundt i hagen i går, da var det for en gangs skyld oppholdsvær.


Malva moschata "Snow White" blomstrer fint enda.

En sammenplanting av forskjellige prydgress, Astilbe "Sprite" og Hosta "Fire and Ice".

Høstormedruene har såvidt begynt blomstringen

Et litt dårlig bilde av staudeklematis med blomster og frøstander. Er litt stolt og glad i denne klematisen for det var en av de første staudene jeg dyrket fram fra frø:-)
Det blåste ganske godt da jeg var ute og tok bilder i går, så bildekvaliteten ble deretter.

I drivhuset ser pelargonene ut til å stortrives. De vokser og blomstrer som bare det. Pasjonsplanten har tatt fullstendig av, så den vet jeg faktisk ikke hva jeg skal gjøre med før jeg tar den inn til overvintring. Kanskje klippe den litt tilbake så jeg får den inn på planterommet.
Jeg ser at jeg har for mye planter som skal overvintres inne så noen må prioriteres vekk, men hvilke skal jeg velge vekk? :-(
Drivhuset må også vaskes før vinteren kommer, men det må vente til jeg har fått tømt det for planter.
Og så er det x antall tomme småpotter som må vaskes. Hvorfor lærer jeg aldri å vaske de etter hvert så de ikke får samle seg opp? Ja, ja, det er ikke fullt så mange dette året som det var i fjor høst, da holdt jeg på med pottevask i tre dager.

Nå skal jeg finne fram støvsugeren og få vekk noen dotter med hundehår til helga. Bonnie har røytetid så det er nok å ta av. Hva skulle en gjort uten støvsuger i disse røytetider?
Kanskje skal jeg bake noen brød, har en kartong med melk som går ut på dato i dag.
Så skal jeg finne fram boka jeg leser for tida og kose meg i godstolen. Det har blitt pløyd gjennom en del bøker i høst for å si det forsiktig. Med vonde ledd så blir det heller en bok enn håndarbeide.
Fast høst- og vinterhobby før var strikketøy. Det har vonde ledd i hender og skuldre satt en stopper for. Det kan bli noen sokkepar i ny og ne, men det blir kjedelig i lengden å bare strikke sokker også. Litt brodering og hekling blir det også innimellom.
Det viktigste er å gjøre det en føler for så en ikke synker ned i en myr av kjedsomhet og blir sittende å synes synd på seg selv.
Jeg har masse bøker, jeg har liggende diverse håndarbeider og ikke minst, jeg har en boks full av frøposer. Internett, blogging........you name it.
Blogging ja, da må jeg få si tusen takk til alle dere som besøker meg inne på bloggen, og særlig dere som er så snille å skrive en kommentar så jeg ser dere har vært der.
Jeg leser alle bloggene på hagegallista + en hel del andre, men er ikke alltid like flink å legge igjen en kommentar.
Se her ja, det ble et innlegg likevel selv om jeg følte skriveånden var fraværende da jeg begynte:-)
Støvsugeren neste stopp!

God helg til dere alle sammen!

onsdag 16. september 2009

Endelig en utedag


Så har vi hatt to dager med strålende høstvær. Nå har det begynt å regne igjen.
I går var jeg på sykehuset i Kristiansund. Undersøkelsen av kneet gikk greit unna, og jeg fikk to kortisonsprøyter inn i kneet. Det gjorde skikkelig vondt, men det heter at "vondt skal vondt fordrive" ikke sant? Og det tror jeg på, for i dag har jeg ikke hatt smerter i det hele tatt og kneet funker mye bedre. Hurra!

I dag har jeg hatt en flott utedag i hagen. Silje kom og hjalp meg med å klippe planter og spa opp røtter og å flytte to store peonrøtter. Etterpå laget hun middag, så når jeg sa meg ferdig ute var det godt å få sette seg til dekket bord og ferdig middag.
Jeg har ryddet beda rundt drivhuset og fått plantet ut mesteparten av staudene som stod i potter og ventet på en mer egnet plass for vinteropphold. Men enda er det en hel del igjen som jeg ikke vet hvor jeg skal plante. Jeg har altfor mange stokkroser av årets sådd som jeg ikke vet helt hvor jeg skal få plassert. De ender nok opp i et ventebed til våren kommer.
Husbonden fikk endelig slått plena etter uker med regn og vått vær. Hjelpe meg så mye gress det var. Nå holder det nok med en gang til før klipperen kan få pause over vinteren.
Selv om det har begynt å regne igjen håper jeg det ikke blir så langvarig, for nå har jeg endelig fått hageånden på besøk igjen etter et heller langvarig fravær.
Plutselig var det kjekt å jobbe i hagen og å tenke på hva jeg skal så og plante til neste år.
Hva jeg skal så har jeg forsåvidt klart for meg for frøboksen er godt oppfyllt med frøposer. Jeg har også bestilt meg to "Lykkefund" til neste år som jeg skal plante i bedet ved leveggen. Hvilke andre roser som blir innkjøpt tar jeg når jeg ser utvalget på BoGrønt til våren. De pleier å ha et bra utvalg der både av roser og busker.

Nå er det snart på tide å ta natta, det ble sent i går kveld med valgvake i heimen. Hadde håpet på et annet resultat, men men sånn ble det nå ikke da. Partiet mitt gikk da fram selv om det ikke gikk opp igjen til de store høyder som det engang var. Jeg har faktisk stemt på samme parti siden jeg begynte å stemme en gang for lenge siden. Den gang måtte en være fyllt 21 år for å få stemme.
Politikk har jeg alltid vært interessert i, så valgdebatter og politiske diskusjoner på TV blir nøye fulgt. Men det er en ting som har kommet inn i debattene og politikken som jeg ikke synes så mye om, og det er den negative personfokuseringen og "skittkastingen". Ofte drukner det politiske budskapet i kranglinen mellom partiene, så når debatten er over så sitter en igjen med spørsmålet "Hva er det som er det politiske budskapet deres og hva er det de står for"?
Og valgløfter og lovnader sitter alltid løst før valg hos alle partier, hva det blir til når hverdagen kommer er noe helt annet.

Nei nå er det natta her!

lørdag 12. september 2009

Hagevandring mellom bygene og "Hausttona"

August gikk over i historien som den fjerde våteste måned i fylket siden 1900. Nå ser det ut som september har tatt opp konkurransen, for makan til regnvær som det har vært i det siste:-(
Det høljer ned, og det renner bekker nedover fjellsidene overalt. Akk ja, det er godt vær til å være inne og kose seg. Kan røpe jeg har vært god kunde hos Capris.no i høst:-)
Mellom to byger tidligere i dag var jeg en runde i hagen med kameraet. Nokså nedslående, men her er noen få glimt:

Her en en nokså pjuskete og regnvåt " The Dark Lady". Hun har blomstret jevnt og trutt hele sommeren. Nå ser det ut som hun vil ha vinterferie.
"H.C. Andresen" ser ikke ut til å bry seg om det regner. Det kommer aldri mange blomster samtidig på denne rosen, men den holder stand lenge utover høsten uansett vær og vind.

Det er temmelig overgrodd og trist rundt hagegudinnen nå. Hun må nok snart få komme under tak.

Vakre "Astrid Lindgren" prøver så godt hun kan å holde seg vakker i regnværet. Men mot sånne vannmengder kan selv den tapreste gi opp.

Chelone obliqua - Duehode er en av de staudene som blomstrer fint nå.

Ellers er de fleste staudene ferdigblomstret eller de har ikke rukket å komme i blomstring enda. Høstormedruene tror jeg ikke rekker å komme i blomst i år. De står fulle av knopper, men det skal nok noe sol og varme til før de blomstrer.
Alle pottene med pelargonia er nå flyttet inn i drivhuset. De store krukkene med canna og div andre krukker med planter står fortsatt ute for vær og vind. Heldigvis er det god drenering i bunnen på krukkene så jorda blir nok ikke helt "myr". Orker ikke begynne å ta inn noen av disse før det blir frostfare.

På tampen av innlegget vil jeg dele et dikt med dere. Det er skrevet av Helge Stangnes.

Hausttona

Sus av vatn, sus av vind,
sus av grågåsvenga;
hausten legg sin sorgsordin
over sommarstrenga.

Myr som gulne, skog som blør,
lauv som fell og falme;
hausten står utførr di dør,
nynne sine salme.

Tona fell og tona stig
over mørke fjorda;
hausten søng så saktelig
voggesang førr jorda.

Løfte så si kalde hand,
tenne stjerneløkta.
Du blir nødt å følle han
imot vinter-økta.


God helg til alle hagevenner som titter innom en tur.

tirsdag 1. september 2009

September Song...

Echinaceae "White Swan"


Austinrosen "Mary Rose"

Cleome hassleriana "Cherry Queen"

September innledet med overskyet vær og 19°C. Det truer med regn, men hva det blir til utover dagen er ikke godt å si. Jeg håper vi kan få noen fine og lune dager nå utover i september så hagen kan få tørke litt opp etter mye regn.
September kan være utrolig fin hvis den legger godviljen til med glødende høstfarger og gnistrende klar luft.

Nå stunder det til stortingsvalg og stemmekåte politikere har pusset støvet av gamle valgløfter og gitt de en liten ansiktsløftning. Ikke måte på hvor bra alt skal bli i dette landet hvis akkurat deres parti får komme til makten. Har vi ikke hørt det før? Alle lovnader og løfter om hvor mye de skal utrette for land og folk hvis de bare kommer i regjering. Tror de virkelig at vi biter på agnet? Jeg tror de fleste velgere klarer å gjøre seg opp en mening selv og stemmer på det partiet de føler seg mest hjemme i uten å svelge for mye valgflesk.
En ting er det som forundrer meg, det er hvor flinke disse politikerne er til å unngå og svare på et direkte spørsmål. Får de et spørsmål som kan besvares med ja, nei eller noen få ord da er det som det blir trykket på knapp og det renner ut en lang tirade om hvor fortreffelige de er samtidig som de sender noen spark til sine motstandere i politikken.
Uansett løfter og lovnader så er det spennede å følge med på valgsendingene, og 15.september vet vi forhåpentligvis hvem som skal styre de neste fire åra.
-
September ble i gamle dager kalt for Fiskemåned. Det var da den fete høstsilda ble fanget. Høstmåned er også et gammelt navn på siste del av september og første del av oktober. Midt i september regnet folk med at høsten kom for alvor med fare for nattefrost og snø.

Dagen i dag kallses for Kvernknarren og er en merkedag for været.
Var været godt i dag og i morgen, så ville det vare til Mikkjelsmesse(29/9)
Regn og styggevær i dag og i morgen ville fylle ni bekker før det ble pent igjen
Flere lavtrykk kunne ventes.
( Kilde: Hva dagene vet)
-

September Song.

Oh, its a long, long while from May to December
But the days grow short when you reach September
When the autumn weather turns the leaves to flame
One hasn't got time for the waiting game

Oh, the days dwindle down to a precious few
September, November
And these few precious days I'll spend with you
These precious days I'll spend with you
( Anderson/Weill)


Ha en fin 1.septemberdag alle som titter innom bloggen:-)